Blogpost:
MarianneSchenderling
Met de nek aangekeken
Antiziganisme (disciminatie en racisme tegenover reizigers) zorgt voor veel onrecht. Werden Roma en Sinti in de tweede wereldoorlog, net als de Joden, vervolgt en uitgemoord, het duurde jaren voor deze Porajmos ook tijdens de 4 mei herdenking aan bod kwam. En ondanks het vrome streven om 'zoiets nooit meer te laten gebeuren' en alle mensen als mens te beschouwen, worden reizigers nog steeds met de nek aangekeken.
Ook door onze overheid. Ondanks een uitspraak van het Europees Hof staakten gemeenten hun ‘uitstervingsbeleid’ niet, ze bogen het slechts om naar een ‘uitstelbeleid.’
'Gemeentes lieten zodra iemand verhuisde of overleed grote blokken beton schuiven op de opengevallen plaats: voilà een staplek minder. Dit uitstervingsbeleid maakte het de kampbewoners erg moeilijk een standplaats te bemachtigen.’
Het resultaat? Roma, Sinti en andere reizigers wachten onevenredig lang op een woonwagenplaats.
Voor mijn familie-epos Rollemanschiksie. Vier generaties van huis weg heb ik me verdiept in het leven, de geschiedenis en cultuur van reizigers.
'Vroeger leefden we in wagens, trouwens zo noemen we onze huizen nog steeds. Bijna niemand heeft een huisbel, je loopt gewoon naar binnen, als het niet uitkomt zeggen we het wel.'
Omi, de overgrootmoeder verhaalt over een onstuimige jeugd waarvan ze wegvlucht en wordt opgenomen door een reizigersfamilie. Haar dochter kijkt terug op hoe zij opgroeide tussen de reizigers, op leuke maar ook nare ervaringen zoals hoe zij op school werd weggezet als a-sociaal kind.
De oude dames vertellen ook over de vervolging tijdens de tweede wereldoorlog en de achterdocht en onverschilligheid waarmee degenen die terugkeerden uit de concentratiekampen tegemoet werden getreden. Dezelfde onverschilligheid waarmee veel mensen hen nog steeds beschouwen.
Stuitend. Daarom hoop ik met dit boek bij te dragen tot een positievere kijk op woonwagenbewoners, Roma, Sinti en andere reizigers want meer kennis leidt vaak tot een andere kijk op dingen.
Lees verder op mijn site