Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Lizette van Geene

Natuurlijk is lezen goed voor je

Voor mij is het bijna vakantie, dus hoera, veel tijd om te lezen. Het afgelopen jaar schreef ik er een paper over; in hoeverre kijken we naar leesvaardigheid in het kader van gezondheidsbevordering? En kunnen we stellen dat lezen bijdraagt aan onze mentale gezondheid? Tijdens het onderzoek werd ik zelf geïrriteerd van mijn vraagstelling; weer iets dat gezond voor je is, weer iets dat je zou moéten doen om gezond te blijven - en ik las stapels onderzoeken waarin vooral geadviseerd werd om vervolgonderzoek uit te voeren, als een soort bezigheidstherapie.

Maar dan toch; als bevooroordeeld onderzoekster vond ik natuurlijk genoeg materiaal om te vinden dat lezen kan bijdragen aan onze (mentale) gezondheid. Op verschillende vlakken. De nuances laat ik in dit artikel achterwege; dat vraagt teveel van de gemiddelde lezer op een scherm😉 Want we weten dat geconcentreerd lezen het nodige van ons vraagt, zeker langere teksten, of dikke boeken.

Sommige van mijn studenten bij Fontys HRM en Toegepaste Psychologie zuchten dan ook diep als ik ze vraag om een artikel van drie bladzijdes te lezen, op papier, zonder voorbereiding. Daarna is het stil. Ritselend papier, er worden zinnen onderstreept, en heel soms zie ik een student met een markeerstift werken. Als er gelezen wordt zonder scherm is de stilte in de klas anders dan normaal. Of misschien is dat omdat ik het romantiseer, dat zou zomaar kunnen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Natuurlijk is lezen goed voor je