Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Andrea Germeraad Auteur

Blogpost: Andrea Germeraad

Niets is van mij: het relaas van een sterke vrouw

Ik heb de stelregel: geen recensies schrijven van boeken van vrienden. Hoe kun je ooit een objectieve recensie schrijven als je de schrijver maandelijks tegenkomt bij de schrijfclub? Maar als diezelfde schrijfclub in het dankwoord speciaal wordt genoemd, dan ben ik bereid van mijn principes af te wijken.

Niets is van mij, is de nieuwsgierig makende titel van het boek van Nicole Kraft. Toch zou ik het boek nooit hebben gekocht en gelezen als ik de schrijfster niet persoonlijk had gekend. Dat komt door de ondertitel: ‘een spirituele zoektocht naar de essentie van kracht en wijsheid.’ Alles wat neigt naar ‘zweverigheid’ wekt mijn aversie.

Nicole gaf ik het voordeel van de twijfel. Ik kocht haar boek niet alleen uit vriendschap, maar ook omdat ik oprecht nieuwsgierig was. De eerste hoofdstukken had ik haar vaker horen voorlezen op onze maandelijkse bijeenkomsten. Die waren vlot, toegankelijk en vol relativerende humor. Ik ben zo blij dat ze die stijl er in het hele boek heeft ingehouden. Haar ontwapenende eerlijkheid maken dit boek zowel grappig als ontroerend.

In Niets is van mij maken we kennis met een overwerkte veertigplusser die op een dag besluit haar zaak te verkopen en op reis te gaan. Nog vol van stress kost het haar moeite haar vastgeroeste patronen te doorbreken. In de ashram in India krijgt zij eerst de schrik van haar leven, maar geleidelijk past ze zich als een kameleon aan haar omgeving aan. We volgen haar ontwikkeling, hoe ze zichzelf leert kennen en tot rust komt en hoe ze uiteindelijk in Sri Lanka haar onvervulde kinderwens een plek geeft.

Er waren genoeg momenten waarop de schrijfster had kunnen vervallen in zweverige taal of moralistische boodschappen over zingeving. Die valkuil heeft ze goed weten te ontwijken. Ze observeert zichzelf en haar omgeving met de nodige relativering. Dat maakt dit boek zo aangenaam om te lezen, ook voor de sceptici onder ons.

Juist daarom vind ik de subtitel niet passen. Als ik hem mocht herschrijven, dan stond er:
Niets is van mij: het relaas van een sterke vrouw die ontdekt dat kracht en wijsheid schuilt in elke vrouw, waar ook ter wereld.

Over de schrijfster
Nicole Kraft (Maastricht 1966) leerde ik enkele jaren geleden kennen bij een schrijfclub in Maastricht. Daar zat ze, blond en mooi en met een soort kalme gloed over haar. Een brok levenservaring, maar nog zoekende: hoe zet je die op papier? Als onrustige en altijd hoorbaar aanwezige schrijfster ben ik onder de indruk van haar rust en de gelatenheid waarmee ze telkens de vele frustraties van het schrijfproces onderging. Ik bewonder deze vrouw om haar lef, haar doorzettingsvermogen en haar motto: 'I go where the wind blows.'

Uitgeverij: Marmer
ISBN:978 946068 315 2

169b06bd738484d8b9429269975bc213.jpg

Reacties op: Niets is van mij: het relaas van een sterke vrouw