Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sanne Nijsen

Paperback vs Hardcover

Paperback vs Hardcover

4.jpg?w=489&h=205

Je hebt het vast wel eens ergens voorbij zien komen, Wat lezen jullie liever, een paperback of een hardcover? Deze vraag wordt regelmatig gesteld op forums of in leesgroepen.Aan beide soorten zitten zowel voor- als nadelen en vandaag zet ik voor jullie mijn voor- en nadelen van zowel paperbacks als hardcover op een rijtje. :)

 3.jpg?w=392&h=220

Paperback
Nadelen
Een paperback is een stuk fragieler als een hardcover, zo moet je bijvoorbeeld oppassen dat de hoekjes van het boek niet omvouwen, of als het boek valt heb je de kans dat er een lelijke vouw in het boek komt (en met een beetje pech in de cover!). Ook tijdens het meenemen van je boek in je tas kan hij flink beschadigen, en boekenwormen nemen natuurlijk overal een boek mee naartoe!
Wat ook vervelend is, is dat je moet oppassen tijdens het lezen van je boek, dat je bijvoorbeeld niet het boek te wijd open slaat, want anders kan de rug breken.
Over een gebroken rug in een boek zijn de meningen erg verdeeld, sommige mensen vinden dat een boek geleefd moet hebben, terwijl anderen (waaronder ik) vinden dat boeken er netjes uit moeten zien, zodat ze nog mooi toonbaar zijn in de boekenkast.
En dit heb je zelf als boekenfan ook vast wel meegemaakt, de boeken in één serie hebben niet dezelfde grootte. Hoe verschrikkelijk is dat? En een behoorlijk ergerpuntje voor sommigen (waaronder ik),hierdoor ontstaat er een soort speurtocht naar de juiste hoogtes, en zal je net zien dat je ze niet kan vinden in dezelfde hoogtes! Zucht.

Voordelen
Een paperback kan je vaak wel even in je tas stoppen om mee te nemen, het zijn altijd lichte boeken en ze zijn kleiner als een hardcover. Hierdoor kan je ze gemakkelijk overal mee naartoe nemen.
Echter zijn paperbacks een stuk goedkoper als hardcovers. Zo betaal je misschien maximaal 12 euro voor een paperback (Dit geldt voor Engelstalige boeken), maar vaak zijn ook Nederlandse paperbacks goedkoper als de hardcovers, al is het prijsverschil dan minder tussen die twee versies.

 1.jpg?w=392&h=166

Hardcover
Nadelen
Ten eerste natuurlijk de prijs, ze zijn echt een stuk duurder als paperbacks, soms zelf wel 30 (!) euro. Natuurlijk zijn er plekken waar je ze goedkoper kan kopen, voor bijvoorbeeld 15 euro, maar de winkelprijs ligt toch vaak tussen de 20 en de 30 euro.
Wat ook een nadeel is, is dat de hardcover boeken een stuk zwaarder als paperbacks en een stuk groter, waardoor je ze minder snel in je tas kwijt kan als je een drukke dag hebt of gewoon standaard een volle tas hebt.
De papieren kaft die om het boek heen zit beschadigd ook altijd erg snel, hierdoor ben je eigenlijk verplicht om deze van je boek af te halen, als je deze leest. Je boek zal dus alleen de papieren kaft om hebben als hij in je boekenkast staat, wat erg jammer is natuurlijk.

Voordelen
De rug van een hardcover kan niet breken, hierdoor blijven de ruggen gewoon mooi en staan ze te schitteren in je boekenkast.
Ook zijn hardcover boeken vaak een stuk mooier als de papieren versies, ik zelf pronk het liefste met mijn hardcovers, want ze zijn zo ontzettend mooi. Ik zelf zorg er dus altijd voor dat ze zichtbaar in mijn boekenkast staan.
Wat ook prettig is, is dat je eigenlijk niet snel met hardcover boeken hebt, dat de hoogtes anders zijn in een serie, want vrijwel alle hardcovers hebben dezelfde grootte. Natuurlijk zal je net zien dat je pech hebt met jouw lievelingsserie die vrijwel onmogelijk te vinden is in dezelfde groottte, maar in principe zijn ze allemaal even hoog!

 2.jpg?w=392&h=128

Mijn voorkeur
Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar de hardcover. Ik vind ze toch een stuk mooier en het leest comfortabeler omdat je het boek gewoon helemaal kan open slaan en niet constant de rug moet vast houden om te voorkomen dat deze breekt. Tenzij we spreken over zo’n floppy paperback, die zijn heel los en kan je ook gewoon helemaal opengeslagen lezen, hierdoor heb je nog steeds het comfort van lezen met een opengeslagen boek, echter kunnen nog steeds de randjes omkrullen omdat deze boeken in het algemeen toch wat “zwakker” zijn als de stevige paperbacks. Een voorbeeld van zo’n floppy paperback is bijvoorbeeld het boek Lux: Beginnings van Jennifer L Armentrout. Zo kan je toch een dikke paperback comfortabel lezen!  Waar gaat jullie voorkeur naar uit en waarom? En hebben jullie nog dingen die ik moet toevoegen aan deze lijst?

Lees verder op mijn site

Reacties op: Paperback vs Hardcover