Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Charles Auteur

Blogpost: Charles

Reacties op mijn eerste boekje

Mijn postpensioen carrière-switch naar SF-verhalenverteller is nu anderhalf jaar oud. Als iemand een gesprek wil om eens na te denken over 'wat na mijn pensioen': ik ben als coach én ervaringsdeskundige beschikbaar!

In januari 2023 verscheen mijn eerste boekje. Mét verkleinwoord: het zijn twee novellen – te kort voor roman en te lang voor kort-verhaal, samen ca 100 pagina’s. Stichting Fantastische Vertellingen heeft het uitgeven: ‘De dokter in het donker’.
Het allerspannendst voor een schrijver (in ieder geval voor mij) is niet het schrijven (al is dat af en toe best heftig) en niet het productieproces (al loop ik daar tegen dingen aan waar ik echt niet goed in ben), maar wat er gebeurt op het moment dat je nergens meer iets aan kunt doen. Als alles gedaan is, er zijn mensen die het kopen of lenen. En dan komt de ene vraag waar alles van af hangt: wat vinden de lezers ervan?

Schrijven om het schrijven? Ja, ik ken de drang om te willen schrijven. Dat ik iets kwijt moet. Maar als er niemand luistert? Als er niemand leest? Als er niemand is die er iets van vindt?

Voor mij is dat het niet. Ik heb lezers nodig, en feedback. Ik heb op mijn boekjes de eerste reacties gekregen. Daar ben ik blij mee. Reageerders: bedankt!

De feedback heb ik hieronder samengevat. Uit de volledige reacties is me duideiljk dat ik meer zorg moet besteden aan de eindredactie - die tips zijn ontzettend belangrijk en het helpt me om te verbeteren. Bij het ebook zal dat snel gaan gebeuren, bij de print kan dat ook (het is pod en een volgende batch zal wel aangepast gaan worden).
Als er ook hier op Hebben nog adviezen, reacties, tips of meningen binnenkomen: wordt zeer gewaardeerd!


b9c85b3c4b6ad63477247ea7867efbdc.jpg






 

In het kwartaalblad Fantastische Vertellingen 65 (maart 2023 - trouwens: aanbevolen, het is een topblad voor SF- en fantasy-verhalen) stonden twee besprekingen.

Johan Klein Haneveld (johankleinhaneveld.blogspot.com) schrijft: ‘De werelden die Van Wettum heeft verzonnen zijn fascinerend. In het eerste verhaal bevinden we ons in koepelsteden in het onder water gelopen Nederland. Hij weet ze zo te beschrijven dat duidelijk is waar we ons als lezer bevinden, zelfs als we zo’n omgeving niet kennen. De planeet Madonna in het tweede verhaal, met ander licht en fascinerende buitenaardse wezens, is ook goed beschreven en naar mijn mening behoorlijk origineel,’ en: ‘Zijn verhalen zijn ook nog eens heel toegankelijk geschreven, wat een plus is!’ en: ‘Voor zowel lezers van het SF-genre als voor detectivelezers de moeite waard.’

Finn Audenaert (Finnaudenaert.weebly.com) schrijft: ‘Een financieel directeur met een gapend gat boven zijn zes ogen? Een medische androïde die plots van de aardbodem verdwenen lijkt? Geen probleem, Sherlock en Rex waden vastberaden door de datazee op zoek naar de oplossing. Dat gaat gepaard met stevig denkwerk en nog steviger actie. Heerlijk!’

Op de site van de uitgever werd deze reactie achtergelaten: ‘SF is niet het genre dat ik graag lees, maar dit boekje van Charles van Wettum boeide me toch. Vooral omdat het maatschappelijke thema’s van het hier en nu raakt. Daarmee hield dit sf-verhaal mij in gedachten langer bezig dan verwacht. Vandaar gewoon 5 sterren. Een aanrader.’

Olav Heirman (ervaren SF-lezer) schrijft: ‘De dokter in het donker biedt een interessante vraagstelling die raakt aan de maatschappelijke functie van de gezondheidszorg. Het verhaal eindigt met een optimistische noot. Het 2de verhaal, Moord onder een blauwe zon, vond ik héél origineel van wereldopbouw. Aandacht voor kleine details maakt het detectiveverhaal leuk om lezen.

‘Vermist in Koepel Goes’ is (voorlopig?) ebook, het verscheen op 9 maart 2023. Olav Heirman schreef 2 dagen(!) na het verschijnen: ‘Charles van Wettum gaat hier dieper in op de geschiedenis en opbouw van de Koepelsteden die na het onderlopen van een deel van Nederland een groot deel van de bevolking herbergen… Het verhaal is groter en complexer dan enkel de zoektocht naar verloren experimenteel hoogtechnologisch materiaal. De auteur heeft de persoonlijkheid en het karakter van Sherlock goed uitgewerkt…. Het biedt de mogelijkheid om in de toekomst nog meer verhalen rond Sherlock & Rex te schrijven. Ik ben alleszins al fan.’

Al met al: mijn eerste verkenning van het iets-langer-dan-korte-verhaal is me bevallen. Ik heb mijn doelen voor het komende jaar helder: doorgaan met korte verhalen en langzamerhand kijken of steeds langere verhalen bij me gaan passen.

Het mooi uitgevoerde gedrukte boek ‘De dokter in het donker' en het ebook ‘Vermist in Koepel Goes’ zijn via bol.com te bestellen.


33bc511075ee66cd8e96235d7f4235da.jpg



Lees verder op mijn site

Reacties op: Reacties op mijn eerste boekje