Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: nanniebe

Rond de wereld in 365 dagen

29-12-2022 door nanniebe 50 reacties
In januari 2022 vroeg ik wie er mee op wereldreis wilde. Zonder ploeteren in overvolle treinen, met samengeknepen billen langs dictatoriale grensposten schuifelen of op hoop van zegen raarruikend buikgriepvoer naar binnen lepelen, nee gewoon lekker comfortabel in je luie stoel, hier op Hebban.
De uitdaging: lees 22 landen in 2022.
Hoe? Dat mocht je zelf weten. Dikke kleppers of vederlichte novelles, graphic novels of lettertjes-online, fictie of non-fictie, 1 land per boek of meerdere, herkomst van de auteur of de mise-en-place, het maakte niet uit. 
Tot mijn grote vreugde hadden veel Hebbanners wel zin in zo’n extra uitdaging. Maar liefst 35 lezers hielden dit jaar in dit topic bij waar ze allemaal geweest waren. Er werden tips en ervaringen uitgedeeld en iedereen moedigde elkaar driftig aan. De meesten van ons tikten de eindstreep dan ook aan. Vijfentwintig lezers bezochten dit jaar de bedoelde 22 landen, of gingen daar zelfs (ruim) overheen. Tijd voor een top 3!

Top 3 globetrotters
1. Anita Meulstee, met (ja, echt waar!) 50 landen in 2022 📚 📚 📚
2. Tinwara, met maar liefst 46 gelezen landen 📚 📚 
3. Francisca den Otter, met 42 landen op de teller 📚 
Groot applaus, luid gejuich en diepe buigingen!

En dan nu… waar zijn we allemaal geweest met z’n 35-en?In totaal bezochten we met ons clubje maar liefst…. hou je stoel vast…. tromgeroffel…. tadaaaaa: 123 landen! Onze wereldkaart kleurt dus behoorlijk rood. Zie hier waar we allemaal geweest zijn:

1db58399e9e2f075a366c6fc75d56f4d.jpeg

Voor de liefhebber volgt zometeen een opsomming van alle bezochte landen, inclusief een paar toplijstjes, zoals dat hoort aan het einde van het jaar. 

Maar eerst is het goed om even stil te staan bij het einde van mijn carrière als internationaal diplomaat. Een levensvervulling in de kiem gesmoord door deze blog. Want tja… wat is een land? Met kerst kreeg ik al de vraag van een vroegwijs neefje: “wat was het eerste land?” Voor wie iets te overpeinzen wil zo aan het einde van het jaar is dat een mooi thema om op los te gaan. Aan de kerstdis zorgde het in ieder geval voor de nodige discussie en consternatie (“gewoon een lánd mama! Je weet toch wel wat een lánd is?!”) en vijf dagen later, tijdens het tellen en schrijven van dit stukje, is het issue nog niet opgelost. De uitgedaagde lezers verschilden ook van mening, wellicht uit politieke overtuiging is, of misschien meer gemotiveerd door het streven veel landen op het lijstje te kunnen zetten. Dat Schotland een apart land is, daar lijkt men het wel over eens - 15 lezers zetten het op de lijst. Over Oekraïne is ook weinig discussie, sorry meneer Poetin, maar 16 Hebanners can’t be wrong. Maar wat te doen met Wales en Engeland, zijn dat aparte landen, of tellen we die als UK? En is Groenland een land, of valt het onder Denemarken? Soms wist ik het zelfs even helemaal niet meer. ‘De Cariben’, waar moet ik dat onder scharen?  En is Masadonië een fantasieland, of gewoon een alternatieve spelling voor Macedonië, wat dan weer alleen een land is als er Noord-Macedonië mee bedoeld wordt, anders is het Griekenland, denk ik… HELP… Wat heb ik me op de hals gehaald aan topografische en geopolitieke wespennesten?!
Onderstaand overzicht is dus puur op praktische overwegingen gebaseerd, met excuses aan alle droevige dictators en verdrietige vrijheidsstrijders, en in het volle besef dat ik hierna waarschijnlijk niet meer in aanmerking kom voor welke functie bij de Verenigde Naties dan ook.

Oké, we gaan op reis.
En we starten in Europa, want o jongens, want zijn we toch graag dicht bij huis. Europa is onbetwiste koploper onder de continenten en de complete top-10 van meest gelezen landen bestaat uit Europese landen, met als enige uitzondering de Verenigde Staten. Which feels like home, nietwaar?
Next stop: Het enorme en diverse Azië. Grappig is dat we méér Aziatische dan Europese landen lazen, maar ja, Azië heeft ook echt heel veel landen om uit te kiezen. De kopgroep van Aziatische landen wordt gevormd door Rusland, China, Indonesië en Israël.
Vervolgens Zuid-Amerika, waar vooral Chili en Suriname met een bezoek vereerd werden. 
Dóór, naar Afrika, eveneens veelbezocht. De Afrikaanse lijst wordt aangevoerd door Zuid-Afrika en Marokko. Een verwijtende grijze vlek ligt als een riem om de Sahara. Toch eens op zoek gaan naar boeken uit deze streken komend jaar.
Noord-Amerika is een geval apart; met de VS als best gelezen land buiten Europa is het toch het op één na minst afgevinkte continent. Tja, wat wil je met maar 2 landen. Sommige lezers zetten heel ruimhartig Hawaï of Alaska apart op hun lijstje, maar in die geografisch-dichterlijke vrijheid ben ik niet meegegaan. 
Hekkensluiter is Oceanië, daar woont namelijk niemand, dus dat schiet totaal niet op. Slechts vier landen werden bezocht, waarbij Australië onbetwist kampioen boekleveren bleek. 
Een bijzondere vermelding ten slotte voor Antarctica, een continent zonder landen, dat toch nog driemaal bezocht werd.

Onze Intercontinentale Top:
1. Europa: 481 boeken verdeeld over 32 landen
2. Azië: 171 boeken, verdeeld over 36 landen
3. Zuid-Amerika: 87 boeken, verdeeld over 23 landen
4. Afrika: 85 boeken, verdeeld over 26 landen
5. Noord-Amerika: 49 boeken, verdeeld over 2 landen.
6. Oceanië: 20 boeken, in 4 landen
7. Antarctica: 3 boeken, geen landen.

Opvallend is dat sommige landen het leeuwendeel van ‘hun’ continent op zich nemen. Zo kwam bijna een kwart van de Afrikaanse boeken uit Zuid-Afrika en werden 15 van de 20 Oceanische boeken in Australië geschreven. Ook schreven sommige auteurs haast in hun eentje een bepaald land de leeslijst in. Lisa Weeda deed dat bijvoorbeeld voor Oekraïne, Nina Haratischwili voor Georgië en zonder Alexander McCall Smith en zijn Mma Ramotswe was er helemaal niemand in Botswana geweest.

Gelukkig laten Hebbanista’s zich niet beperken door zoiets banaals als de werkelijkheid. Zelfs landen die op geen enkele wereldkaart aan te duiden zijn, werden tussen twee kaften bezocht: Fantasia, de Tuinen van Dorr, Black Conch, Tiko, Sprookjesland, Thule, Doggerland en Terra Ultima werden afgevinkt, evenals verre oorden in de ruimte, zoals Tau Ceti.

En hier dan als uitsmijter, de complete lijst van landen die we dit jaar op papier bezocht hebben. Tussen haakjes het aantal meelezers dat dit land kon afvinken in 2022. Het was een prachtige reis, met veel mooie ontdekkingen en vergezichten, die gelukkig ook nog genoeg inspiratie en reiswensen overliet voor de komende jaren.

Gelezen landen in 2022:
Nederland (35)
Verenigd koninkrijk (35)
Frankrijk (35)
Spanje (33)
Verenigde Staten (33)
Duitsland (32)
Italië (30)
België (27)
Zweden (23)
Zuid-Afrika (20)
IJsland (19)
Noorwegen (19)
Polen (19)
Rusland (18)
Denemarken (18)
Ierland (17)
Japan (16)
Oekraïne (16)
Zwitserland (16)
Canada (16)
Oostenrijk (16)
Australië (15)
Schotland (15)
China (14)
Chili (13)
Indonesië (12)
Israël (12)
Bosnië & Herzegovina (11)
India (11)
Griekenland (10)
Marokko (10)
Suriname (9)
Vietnam (9)
Cyprus (9)
Iran (8)
Turkije (8)
Roemenië (7)
Colombia (7)
Cuba (7)
Hongarije (7)
Nepal (7)
Noord-Korea (7)
Finland (6)
Kroatië (6)
Mexico (6)
Zuid-Korea (5)
Ghana (5)
Tibet (5)
Egypte (5)
Tanzania (5)
Bulgarije (4)
Tsjechië (4)
Argentinië (4)
Irak (4)
Nigeria (4)
Thailand (3)
Nieuw-Zeeland (3)
Congo (3)
Georgië (3)
Zimbabwe (3)
Botswana (3)
Afghanistan (3)
Syrië (3)
Algerije (3)
Senegal (3)
Palestina (2)
Jamaica (2)
Mozambique (2)
Bolivia (2)
Soedan (2)
Portugal (2)
Slovenië (2)
Estland (2)
Slowakije (2)
Belarus (2)
Pakistan (2)
Saoedi-Arabië (2)
Mongolië (2)
Kenia (2)
Kameroen (2)
Ivoorkust (2)
Barbados (2)
Venezuela (2)
Dominicaanse Republiek (2)
Peru (1)
Curaçao (1)
Antigua (1)
Guatemala (1)
Belize (1)
Samoa (1)
Tuvalu (1)
Gambia (1)
Panama (1)
Aruba (1)
Ecuador (1)
Martinique (1)
Bahama’s (1)
Brazilië (1)
Haïti (1)
Mali (1)
Tunesië (1)
Ghorkaland (1)
Burundi (1)
Oeganda (1)
Rwanda (1)
Namibië (1)
Somalië (1)
Libië (1)
Siri Lanka (1)
Andorra (1)
Servië (1)
Joegoslavië (1)
Cambodja (1)
Maleisië (1)
Jordanië (1)
Libanon (1)
Azerbeidzjan (1)
Bhutan (1)
Myanmar (1)
Singapore (1)
Oezbekistan (1)
Kazachstan (1)
Dubai (1)
Djibouti (1)



Reacties op: Rond de wereld in 365 dagen