Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Gert-Jan van den Bemd Auteur

Blogpost: Gert-Jan van den Bemd

Stop met schrijven!


b5f5e8b24e02a6e708e871cadf569af0.jpgSchrijven is staren, zuchten, steunen, opstaan, ijsberen en weer plaatsnemen tot je een ons weegt. Heel langzaam gaat het vooruit. Een woord wordt een regel, een regel groeit aan tot een alinea, een alinea wordt een passage, een passage een hoofdstuk. Dan krijg je de slag te pakken en gaat het sneller. Totdat je plotseling niet meer weet hoe het verder moet. De twijfel slaat toe, ook over het deel dat je als voltooid beschouwde. Misschien leest het prettiger in de verleden tijd? Is een alwetende verteller wellicht toch beter? Alles verdwijnt met een diepe zucht (of een vloek) in de (virtuele) afvalemmer. Je begint opnieuw met een smetteloos vel, een leeg beeldscherm. Het is niet anders, schrijven is afzien.
Dat schrijven onvermijdelijk gepaard gaat met urenlang turen naar een leeg vel papier of een knipperende cursor is een hardnekkig cliché. Ik ben erachter gekomen dat al dat gestaar en gezucht nergens voor nodig is. Je kunt je tijd veel beter aan iets anders besteden. Iets leuks of iets nuttigs. Dat is beter voor jezelf én voor de mensen in je omgeving.Iedereen met schrijfambities weet dat ik gelijk heb. Juist als je iets anders aan het doen bent, iets heel anders dan schrijven, komen de ingevingen. Als je inkopen doet bij de supermarkt, als je in een saaie vergadering zit, als je boontjes staat te doppen, dán gebeurt het: iemand begint in je hoofd tegen je te praten. Dat klinkt enger dan het is, ik heb het niet over een psychische aandoening. De stem spreekt een zin, soms meer dan dat, perfect van toon, met een prachtig timbre. Het voelt als een geschenk uit de hemel. En misschien is het dat ook. Mocht het je overkomen, aarzel geen seconde, laat alles uit je handen vallen. Verlaat de supermarkt zonder te betalen, ren weg uit die vergadering, laat een ander die boontjes doppen, en haast je naar je schrijfplek en vang die stem.Dus schakel niet over op die voor de hand liggende zelfkastijding wanneer je een keer vastzit in je schrijfproces. Maak je niet druk, het komt vanzelf goed. Klap die laptop dicht, sta op en ga iets anders doen. Probeer het maar eens, je zult zien: juist door niet te schrijven ga je vooruit.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Stop met schrijven!