Blogpost:
Anne Sey
Het is tijd voor reisverhalen over Japan
Tientallen artikelen in kranten en tijdschriften. Tientallen radio- en TV-uitzendingen; het gevierde reisprogramma van vier afleveringen van de VPRO kreeg een tweede seizoen. Honderden bezoekers van het Japanse filmfestival. Duizenden Nederlanders op vakantie naar Japan. ‘Heb je nog reistips?’ Tienduizenden bezoekers van een opmerkelijke hoeveelheid tentoonstellingen over Japans moderne en oude kunst en cultuur. Japan is in. En dan moeten de Olympische Spelen van 2021 in Tokio nog beginnen.
Japan doet het goed in de boekenwinkels. Op de planken zelfhulpboeken over bomen knuffelen, minimalistische levensstijl en wabi sabi á la Japan. We koken wat af met nori en mirin. Reisgidsen van alle zich zelf respecterende toerisme-uitgevers. Zelfs enkele taalgidsen voor het Nederlandssprekende publiek.Alleen, met de plank reisverhalen wil het niet vlotten. Afgelopen tien jaar figuurlijk en letterlijk maar een handjevol boeken van Nederlandstalige auteurs. Zo goed als niemand die de Japanse taal machtig is en het land van binnen en buiten kent.Bij gebrek aan anders Buruma’s memoires van zijn verblijf in het Tokyo zo’n vijftig jaar (sic!) geleden. Overigens een aanrader, hoor! Dat Cees Nooteboom twee jaar geleden met een boek Japan kwam, een verzameling van eerder gepubliceerde oude reisverhalen, kan ik ook niet helpen. Knarsetandend beschouw ik dat maar als veelbetekenend.
Tijd dus voor reisverhalen over Japan, dacht ik. Een verhaal wil ik schrijven dat verder gaat dan de gangbare clichés van de gekte van de stadsjungle van Tokyo of de oorverdovende stilte van de tempels in Kyoto. Verhalen met fijnere nuances opgetekend door een échte Japandeskundige die de taal spreekt. Zo’n boek doet er toe, hoopte ik. En zo’n verhaal wil ik graag schrijven. Over mijn geliefde Japan, dat verre land zo verrassend, soms bevreemdend, toch vertrouwd menselijk. Een land om opnieuw te ontdekken, om keer op keer te beleven en te ervaren - vol verwondering en bewondering. Om zo dichtbij mogelijk te komen bij wat het zo bijzonder maakt. Zo’n verhaal heb ik dus geschreven. Kijkend met de ogen van een echte Japandeskundige. Vertellend vanuit het perspectief van een ontdekker die onderweg is in de voetsporen van de eerste westerse Japanreizigers die daar zo’n twee-, driehonderd jaar geleden aan wal stapten. Terug naar Japan, zo dan ook de titel van mijn nieuwe boek.
www.annesey.nl
Lees verder op mijn site