Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Eline Gielen Auteur

Blogpost: Eline Gielen

Waarom schrijf ik?

26-09-2016 door Eline Gielen 2 reacties
‘Waarom schrijf je eigenlijk?’ vroeg iemand me laatst. Goede vraag. Voor mij is het normaal dat in mijn hoofd fictieve verhalen, personages en werelden ontstaan en dat ik ze verder uitwerk. Als ik dat niet doe, blijven ze in mijn gedachten rondspoken. Schrijven is voor mij een uitlaatklep voor alle ideeën die ik dagelijks opdoe. Voor mij geldt: ik schrijf, dus ik ben. In deze allereerste blogpost leg ik je uit hoe mijn liefde voor schrijven begon.

Goed, om cliché te beginnen; ik schrijf al verhalen sinds ik op de basisschool een heus verhalenschriftje kreeg. Dat was zo’n klein schrift met een dier op de kaft waarin je je schrijfopdrachtjes kwijt kon. Het mijne had ongetwijfeld een paard of een dolfijn op de voorkant, want zo’n meisje was ik wel. Met die verhaaltjes verdiende ik een sticker van de juf, maar ze waren nog vooral een opsomming van ‘en toen, en toen, en toen.’ Toch hoopte ik dat ik ooit een verhaal zou schrijven dat als een echt boek vormgegeven zou worden.

Daarom ben ik verhaaltjes blijven bedenken en opschrijven. Mijn eerste poging tot een heel groot verhaal eindigde in een teleurstelling toen ik de film ‘Brief voor de koning’ zag. Dat was namelijk precies mijn verhaallijn, alleen bedacht Tonke Dragt hem heel wat jaren eerder dan ik. Dat was balen! Mijn half afgeschreven ‘Geheim van de munt’ moet nog ergens op een USB-stickje staan. Ik ben blij dat ik mijn oude schrijfsels bewaard heb, want het is ontzettend leuk en leerzaam om verhalen terug te lezen.

Op het moment van mijn ‘Brief van de koning’-kopie hield ik van fantasieverhalen met een middeleeuws tintje. Vooral het fantasiegedeelte trok me enorm, omdat ik er al mijn gedachten in kwijt kon. Ik las, en lees nog steeds, veel fantasyboeken. Daar hoeven van mij echt niet per se draken, trollen, elfen en met magie gooiende tovenaars in voor te komen. Van dat idee ging ik ook uit toen ik een nieuwe verhaallijn bedacht. Aan het einde van de middelbare school had ik naast alle tentamens en examens blijkbaar genoeg tijd om mijn gedachten de vrije loop te laten. Wat bij mij het resultaat is van zo’n gedachtestroom? Eigenlijk niets meer dan een grote ideeën-brei waar ik op dat moment vrij weinig mee kan. Maar met die nieuwe verhaallijn is het uiteindelijk goedgekomen. Inmiddels heb ik het eerste deel van de trilogie ‘Het licht van de stervende maan’ uitgebracht bij uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Het tweede boek is nu onder redactie en verschijnt in november. Met de publicatie van mijn trilogie gaat mijn basisschooldroom in vervulling, om nog even op het cliché terug te komen.

Zoals ik al schreef, leidt mijn ideeën-brei niet automatisch tot een goed verhaal. Er wordt altijd gezegd dat je je werkkamer eerst moet opruimen en je spullen moet ordenen voor je ontspannen aan het werk kunt. Zo is het ook met het schrijven van verhalen. In mijn blog wil ik daarom mijn ervaringen met het bedenken, uitwerken en schrijven van een (lang) verhaal met je delen. Hoe zet je bijvoorbeeld je inspiratie en creativiteit om in iets werkbaars? Hoe creëer je realistische personages en een logische wereld? Hoe zorg je ervoor dat je niet halverwege vastloopt op de plot? Over al dit soort vragen zal ik mijn eigen tips and tricks met je delen!

Ben je zelf al met (de voorbereiding van) een verhaal bezig en loop je vast? Je kunt me van alles vragen. Wie weet zie je het antwoord terug in een blogpost! Ook als je geen vragen hebt, vind ik het ontzettend leuk om te horen met welke ideeën, verhalen of boeken je bezig bent. Je kunt me een mail sturen via http://www.elinegielen.nl/contact/

Lees verder op mijn site

Reacties op: Waarom schrijf ik?