Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Susanna Florie Auteur

Blogpost: Susanna Florie

Wie ging hem helpen? God? De duivel?

Gisteren in de winkel was het druk. Er stond een rij bij de kassa. Helemaal achterin stond een man: groot, zijn schouders iets gebogen, stoppelbaard, grijs haar dat net iets te lang was bij zijn slapen en hij ontweek elk contact.
Handenwrijvend en zelfs wat angstig ging hij plekje voor plekje naar voren.
Enigszins schuchter schraapte hij zijn keel toen hij aan de beurt was alsof hij dagen niet gepraat had en nu opeens iets moest zeggen.
Hij had geen kleding bij zich om af te rekenen, geen tasje om iets retour te brengen.
  'Weet u, mevrouw,' begon hij. Ik keek hem verwachtingsvol aan.
  'Vroeger zorgden de voetbalverenigingen voor de middenstand.' Hij haperde even.
  Ik knikte, maar dat zag hij waarschijnlijk niet; zijn blik was nog steeds naar beneden gericht.
  'De voetbalverenigingen hielden uw bedrijfstak in stand, maar nu Alex Pastoor is ontslagen bij AZ....' Hij viel stil. Ik meende een snik in zijn stem gehoord te hebben.
  Voordat hij verder ging vroeg ik hem kordaat maar met een vriendelijke klank in mijn stem: 'Wat wilt u van mij, meneer?' Met andere woorden: kom ter zake. Geduld hebben is niet mijn sterkste kant. Ik begreep dat de meneer niets ging kopen en wilde door, toch werd ik nieuwsgierig.
  'Alex Pastoor is ontslagen en niemand houdt uw zaak meer in stand. Door wie wordt de middenstand nu gered? Door God? De duivel? Door wie? Zegt u me dat eens.' Waterige ogen vingen de mijne. De man was bloedserieus.
  'Dat is afwachten meneer, we zullen zien hoe het verder gaat.'
  'Wie? Alex Pastoor is weg!' Hij werd fel.
  Ik liep om de toonbank heen en leidde de man naar buiten, ondertussen sussend dat ik als onderdeel van de middenstand hier vast uit zou komen. Zijn hoofd kroop tussen zijn schouders, zijn handen trilden licht en de sloffende loop van de man werd steeds zwaarder.
 
Hij was van slag. AZ en voetbal is vast zijn alles. De assistent trainer was zijn houvast en er was een gat geslagen in de man zijn huis, zijn rotsvaste overtuiging, zijn hart.
  De man droop verslagen af. De voetbal zorgde niet meer voor de middenstand. Alex was weg.
  Hij zette mij aan het denken. In de winkel probeer ik te verkopen, om een goeie storemanager te zijn, werk ik hard en met hart voor de zaak. Als ZZP'er probeer ik te verkopen om te kunnen schrijven en mijn droom te kunnen leven. En wie zorgt er voor dat dit kan? God? De duivel? Alex Pastoor? Wie houdt dit in stand?

Maar hoe filosofisch ook, ik kan hier eindeloos over peinzen, de verslagenheid van de man was groot, zijn verdriet echt en dit deed mij meer dan de vraag hoe het nu met de verkopen moest. Om even realistisch te blijven ben ik daar immers zelf verantwoordelijk voor en dien ik hard te werken om mijn doelen te halen.
  Nu ben ik geen voetbalkenner, maar de naam Alex Pastoor als assistent trainer bij AZ van Marco van Basten had ik meegekregen. Het emotionele neerleggen van Marco's functie ook, maar hoe het verder afgelopen was... Ik googelde even.

"Alex Pastoor is akkoord gegaan met de afkoopregeling van AZ en richt zijn blik op de toekomst."

Als een ware pastoor zoekt hij een nieuwe parochie om te prediken.
Ik zuchtte eens diep en dacht aan de man, een echte Alkmaarder.
Wie zal Alex daarbij helpen? God? De duivel? Wie?

Lees verder op mijn site

Reacties op: Wie ging hem helpen? God? De duivel?