Blogpost:
MartijnVeltkamp
Wie is IK? In gesprek met Leon Augustijn
Je boek heet IK. Dat lijkt net als mijn boek over het 'ik' te gaan, maar bij jouw staat het ook voor Innerlijke Kracht. Kun je vertellen wat de kernboodschap van je boek is?
Ik moest mijn innerlijke kracht accepteren om te kunnen zijn wie ik wilde zijn. Het boek gaat over de angst voor afwijzing en afgewezen worden. Het is een kwetsbaar en open verhaal. Iemand schreef mij het volgende nadat hij mijn boek had gelezen: “Je hebt me op een integere en open manier en zonder opsmuk meegenomen door jouw leven. Je naaktheid in het boek heeft me geholpen om mezelf te accepteren en me vrij te voelen. Alhoewel de angst voor afwijzing ook in mij zit.” Hier doe ik het voor; dat we die diepere laag bereiken. Dat we echt gaan zien en voelen wat er gebeurt als je mensen afwijst. Naast het schrijven van mijn boek IK, wat mijn verhaal is, ben ik ook bezig gegaan met de podcast IK, verhalen van anderen. Door die ervaringsverhalen te vertellen komt er meer en meer herkenning en begrip.
Je boek gaat over zelfkennis, of beter nog: zelfontdekking. Waardoor had je het gevoel niet jezelf te zijn? En wat deed dit met je?
Ik was bang voor mogelijke afwijzing als ik mezelf zou zijn. Diep in me had ik mijn gevoelens onderdrukt of beter gezegd verstopt. Mijn gevoelens mochten niet in het daglicht komen. Ik besloot te trouwen met een vrouw en kreeg een prachtige dochter. Een godsgeschenk. En toch bleven mijn gevoelens in het diepste van mij roepen. Na een pijnlijke scheiding ontmoette ik mijn man. Dat was het moment om al mijn gevoel toe te laten, mijn carrière bij de politie op te geven en meer te leven vanuit “leef meer denk minder”. Mijn angst voor afwijzing werd werkelijkheid. Ik werd soms pijnlijk afgewezen maar het resulteerde er toch in dat ik kon zijn wie ik ben. Soms voelde het als wanneer ik maar de controle over de situatie heb, ik kan overleven en me staande houden. Dit werd een overlevingsmechanisme voor me. Nu ik dit boek heb geschreven en de podcast IK maak kom ik dichter bij mezelf en kan ik mijn controlemechanismen loslaten.
Wat was voor jouw de trigger tot verandering?
Mijn diepte punt was ook mijn moment om te veranderen en te stoppen met mijn aanpassingsgedrag. In mijn boek schrijf ik twee keer over dat ik in de val zit: dat zijn momenten dat ik mezelf echt tegenkwam. Alleen dan kom je erachter dat de moeilijkste stappen waar je zo lang over gedacht hebt eigenlijk heel simpel zijn. Voor mij was dat “het uit de kast komen”. Ik mocht in het licht gaan staan en die stap was voor mij 37 jaar lang een ondenkbare opgave.
Jarenlang hield je je homoseksuele gevoelens verborgen, maar nu is het een belangrijk onderdeel van je identiteit. In mijn boek over wat identiteit is, concludeer ik dat ook als je wegrent voor wie je bent, je niet aan jezelf ontkomt. Oftewel in jouw geval; is het waar dat je geaardheid ook VOOR je coming out al een belangrijke stempel drukte op wie je was en hoe je je voelde?
Klopt, ik wist al jong dat ik jongens leuker vond. Later bij de Koninklijke Marechaussee en de Politie had ik er moeite mee en was ik bang om door de mand te vallen. Ik vond het spannend om samen met andere mannen tegelijkertijd te douchen. Dus ik paste me aan. Ik ging na het sporten vaak direct naar huis of als laatste onder de douche. Nu betrap ik mezelf er soms nog steeds op dat ik me aanpas en hoop dat ik gezien wordt. Dat is goed, dat ik mezelf daarop betrap, want dan kan ik mezelf even een schop onder mijn achterste geven en mezelf vertellen dat ik goed genoeg ben zoals ik ben.
Je boek is net uit. Wie moet je boek absoluut lezen? Het boek is voor iedereen interessant die te maken heeft met angst voor afwijzing. Iedereen investeert op zijn of haar manier om gezien te worden. Het zal herkenbaar zijn voor mensen die te maken hebben met afwijzing en tegelijkertijd geef ik handvatten door te laten zien hoe ik ermee om ben gegaan. Daarnaast schrijf ik over dat woorden kracht hebben. In positieve en negatieve zin. In Nederland zijn we steeds minder tolerant en is er meer polarisatie. Woorden maken daarin verschil.
Of het nu mijn podcast, boek of columns zijn, ik probeer anderen steeds te motiveren niet te oordelen. Toon je kwetsbaarheden en deel je verhaal. Ervaar verbinding door jezelf te zijn, puur. Je bent niet alleen. Ik ben ook niet perfect en dat is goed. Ik ben vrij.
Bekijk het boek van Leon HIER.
Bekijk Het raadsel van het ik HIER.