Blogpost:
Joyce Remmerswaal
Zes maanden in één
1. In koelen bloede – Truman Capote (Amerika)
Een boek dat al lang op mijn NTL-lijst stond, zeker na een uitzending van DWDD met Connie Palmen. Een van de eerste echte thrillers zoals we ze nu kennen. Een zeer aangenaam boek om te lezen. Zorgvuldig in complete rust zonder enige oordeelsvorming. De zaak omtrent de vermoorde familie wordt van alle kanten belicht
2. Spoor – Deon Meyer (Zuid-Afrika)
Een gesigneerde boek nog wel, welke ik tijdens een nog Crimezone Meet & Greet met Deon Meyer in 2013 heb ontvangen. Boek heeft veel te lang in de kast gestaan. Hoog tijd om te lezen en dan is Zuid-Afrika alvast afgetikt voor de Hebban Landenchallenge 2017. Helaas vond ik het boek een beetje tegenvallen, ik heb veel betere boeken van Deon Meyer gelezen. Langdradig blij vlagen en het leek wel of de verschillende delen ook verschillende boeken waren.
3. Het jasje van Luis Martin – Gilles van der Loo (Nederland)
Een gratis e-book op Hebban waarvan de korte samenvatting me direct aansprak. Ik heb het boek met veel plezier gelezen, maar vind het lastig een roman te beoordelen
4. Ten westen van de vrijheid – Thomas Engström (Duitsland)
Het eerste duimpjesboek van 2017 voor We love Crime, weer een gratis e-book van de uitgeverij Ambo|Anthos om te kunnen kennismaken met Thomas Engström. Alleen op woensdag 11 januari te downloaden. Hoofdpersoon Ludwig Licht heeft me nog niet helemaal kunnen overtuigen, maar wel genoeg om mijn duim voor nu omhoog te doen. Deel twee, Ten zuiden van de hel, hoop ik snel op Storytel te gaan luisteren.
5. Spiegeling – Isa Maron (Nederland)
Een eenmalig uitstapje van Isa Maron naar het genre Fantasy. Ze is in haar vertrouwde omgeving van Amsterdam gebleven. Het is een vermakelijk kort verhaal waarin Isa Maron duidelijk te herkennen is van haar thrillers.
6. Vergelding – Steffen Jacobsen (Denemarken)
Boek heeft vijf sterren Hebban en VN recensie en maakte me nieuwsgierig. Het plot van Vergelding is ijzersterk, niets licht voor de hand en is net weer even anders als het in eerste instantie lijkt. Het verrassingseffect en de verwarring wie nu toch niet of wel te vertrouwen is , maken de laatste 100 bladzijden een absolute pageturner.
7. Sluipend gif – Corine Hartman (Nederland)
Ik mocht Sluipend Gif vooruit lezen ter voorbereiding van een lunch met Corine Hartman samen met een aantal andere bloggers. De lunch was in het stadje Bronkhorst, waar ook Sluipend gif zich afspeelt. Zie ook de blog op We love Crime.
8. Harry Potter en het vervloekte kind – J.K. Rowling (Groot-Brittannië)
Boek gekregen van Sinterklaas en heerlijk voor een weekje vakantie. Boek is het script van het toneelstuk en is toch wel een beetje een teleurstelling na de geweldige echte boeken. Ik was zeer benieuwd naar het verdere leven van Harry, maar het is erg vlak beschreven en is een anticlimax
9 Jager- Lars Kepler (Zweden)
Ja, eindelijk weer een nieuwe Joona Linna, na Lars Kepler vorig jaar de standalone Playground uitbracht. Hoe zou het met Joona zijn? Het was weer heerlijk om het boek te lezen met een gelijkwaardige rol voor Saga Bauer naast Joona. Het boek is rauw, direct en geen detail wordt geschuwd.
10. Het kleine leven van Norbert Jones - Marloes Kemming (Groot-Brittannië)
Toen het boek uitkwam in November 2015 en er een artikel op Hebban verscheen, was ik direct al gegrepen door Norbert Jones en zijn hobby verzamelen. Nu eindelijk het boek gereserveerd bij de bibliotheek en ik ben niet teleurgesteld. Norbert Jones is geweldig en ik leefde met hem mee, Ik heb meer dan genoten van dit boek. Een eerbetoon met respect aan Norbert Jones.
11. Wiegelied – Rolf & Cilla Borjlind (Zweden)
Duimpjesboek twee van 2017 voor We love Crime, dit keer beschikbaar gesteld door AW Bruna. De vierde Borjlind alweer. Even lijkt het of het stokpaardje van de Scandinavische thrillers van de laatste tijd, de vluchtelingenproblematiek, wordt uitgemolken, Rolf & Cilla weten er echter een originele slag aan te geven in hun eigen stijl. Mijn duim ging omhoog.
12. De vijftiende affaire – James Patterson (Amerika)
Een tijd geleden al gereserveerd bij de bibliotheek en nu eindelijk de melding dat het boek binnen was. Nieuwsgierig naar mijn vriendinnen van de Women`s Murder Club, hoe zou het met mijn oude bekenden gaan en wie van de vier zit er nu weer in de problemen? Gewoon een heerlijk boek voor tussendoor, leest makkelijk en snel. Ik blijf de boeken lezen zolang ze blijven verschijnen.
13. Het Rosie effect – Graeme Simsion (Amerika)
Vorig jaar genoten van deel een, Het Rosie Project. Echt geweldig, de tranen liepen regelmatig over mijn wangen. Vol verwachting begon ik dan ook aan Het Rosie Effect en eigenlijk net zoals zo vaak valt deel twee dan ontzettend tegen. Teveel van hetzelfde en wat lachwekkend was in deel een wordt irritant in deel twee. Ik heb het boek uitgelezen, maar een eventueel deel drie pak ik niet op en ook zijn nieuwste boek laat ik even voor wat het is.
14. De laatste uitweg – Federico Axat (??)
Duimpjesboek drie van 2017 voor We love Crime. Een relatief ‘oud’ boek ten opzichte van eerdere duimpjesboeken, maar een aantal van ons hadden het boek nog op de NTL-lijst staan. Een ultieme psychologische thriller welke enig geduld van de lezer vraagt
15. De juiste man – Max van Olden (Nederland)
Mijn eerste leesclub van 2017 en met een boek waar ik heel nieuwsgierig naar was. In 2016 had Max van Olden ons al verrast met een heerlijk debuut. Weer een advocaat in de hoofdrol, maar verder een totaal ander boek als Lieve Edelachtbare.
16. Bloedlink – Marianne en Theo Hoogstraaten (Italië)
Een gratis e-book tijdens de Thriller Tiendaagse op Hebban. Voor mij de kennismaking met dit auteursduo. Het was me helaas allemaal iets te voorspelbaar en dus zal het bij dit boek blijven
17. Het Brussel-syndroom – Marc Buelens & Raf Vermeiren (België)
Gratis e-book nummer twee van de Thriller Tiendaagse met een recensie verplichting voor eind Maart. De korte samenvatting sprak me erg aan, de EU en een complot. Toch kwam het verhaal niet erg uit de verf voor mij en draaide het uit op een teleurstelling
18. Alles verloren – Roel Janssen (Griekenland)
En daar is gratis e-book nummer drie en tegelijk ook een duimpjesboek voor We love Crime. Een actueel thema, de vluchtelingenproblematiek met een interessante invalshoek. Een fotograaf op een zeilboot en ook het oogpunt vanuit een vluchtelinge die de overtocht over de Middellandse Zee maar ternauwernood overleeft.
19. Mea Culpa – Clare Mackintosch (Groot-Brittannië)
Vanuit Hebban komt de vraag of We love Crime geïnteresseerd is om aanwezig te zijn bij een bloggerslunch met auteur Clare Mackintosch bij uitgeverij De Fontein. Heel graag zeiden Chantal en ik, maar beiden moesten we bekennen het debuut nog niet gelezen te hebben., Gelukkig had de bibliotheek het boek staan en kon ik het snel gaan lezen en dat beviel zeer.
20. Ik zie jou – Clare Mackintosch (Groot-Brittannië)
Al snel viel het vooruitleesexemplaar op de mat, het boek verscheen pas in Juni. Het boek was voorzien van een gele plakker waarop berichten stonden alsof ik door iemand gevolgd was…spannend. Wederom een heerlijk boek om te lezen. Heel origineel en wat is Clare Mackintosch een leuk mens. Lees hier de de blog van de ontmoeting.
21. De Cock en de moord op maat – Peter Römer (Nederland)
Dit boek won ik bij een winactie hier op Hebban. Je moet weten dat alle ‘echte’ Baantjers geschreven door Appie Baantjer bij mij in de kast staan. Jarenlang waren dit verjaardags-en Sinterklaaskadootjes . Na Appie Baantjer was overleden, heb ik de volgende ook nog gekocht en toch miste ik iets in het verhaal. Nu Peter Römer het roer heeft overgenomen was ik wel weer eens benieuwd. Het boek was wederom herkenbaar, maar ik denk toch dat het bij dit boek blijft.
22. Makkelijk leven – Herman Koch (Nederland)
Het geschenkboekje van de Boekenweek, welke me maar matig kon bekoren. Het was warrig en ik vond er niet veel aan.
23. De mythe van Methusalem – Jo Claes (België)
Mijn boek gekregen van Greet Braem voor de nieuwe rubriek op We love Crime, blinddate boeken. Mijn boek kwam dus van Greet en ze had geen beter boek kunnen kiezen. Ik heb genoten van het boek en heb direct besloten alle boeken van Jo Claes te gaan lezen.
24. Restafval – Karin Van Effelterre (België)
Vorig jaar won ik op Facebook met een actie van utgeverij xxx het boek Levend Aas van Katrien van Effelterre. Ik was zeer enthousiast over dit boek en schreef een recensie. Tot mijn verbazing kreeg ik nu een persoonlijk berichtje van Katrien of ik haar nieuwste boek weer zou willen lezen en recenseren. Uiteraard was mijn antwoord, graag zelf. Er rolde zelfs nog een interview via email uit, welke je op We love Crime kunt vinden
25. Blue light Yokohama – Nicolás Obrégon (Japan)
Gelezen voor de rubriek Hot or Not op de Hebban. Het boek was al door ons gespot als potentieel duimpjesboek. Eens een boek op een andere plek in de wereld, Japan. Met alle andere tradities en gebruiken. Ook nog eens geschreven door een de van origine Spaanse auteur. Het werd dan ook een Hot voor mij.
26. Melkbloed – Clara Weiss (Duitsland)
Dit boek stond al een tijdje op mijn NTL-lijst en had ik gereserveerd bij de bibliotheek. Eindelijk was het boek nu binnen. Anna Bakker schreef een vijf-sterren recensie op Hebban en de flaptekst pakte me. Een hele kleine thriller, een ingesneeuwd dorp, bewoners en vermoorde personen. Niets geen opsmuk. Ik heb genoten van deze thriller. Zeer verbaasd was ik dan ook dat het boek min of meer werd afgemaakt in de VN-gids
27. Ragdoll – Daniel Cole (Groot-Brittannië)
Reeds gekocht in de Boekenweek, maar door verplichtingen moest de must-read nog even wachten. Wat een prachtig boek. De rode draad waarmee het mee ingenaaid is, erg leuk, een echte eyecatcher. Maar nu de inhoud nog, het begin is zeer origineel en spannend, maar Daniel Cole houdt dat niet vol te het einde. Het is een prima boek om te lezen, maar niet De thriller van het jaar.
28. Selfies – Jussi Adler-Olsen (Denemarken)
Jussi Adler-Olsen heb ik een aantal jaar geleden ontdekt en heb toen met terugwerkende kracht de eerste vier delen gelezen. Sindsdien lees ik de volgende delen zo snel mogelijk na verschijnen. De karakters Carl, Rose en Assad zijn geweldig. Ondanks dat het thrillers zijn, lopen tijdens het lezen regelmatig de tranen over mijn wangen. In Selfies kwam het verhaal maar zeer langzaam op gang, de laatste 100 bladzijden waren eigenlijk pas echt spannend. Het was jammer genoeg het minste boek van Jussi Adler-Olsen tot dusver.
29. De vrouw in suite 20 – Ruth Ware (Noorwegen en op zee)
Weer een duimpjesboek voor We love Crime. Ruth Ware debuteerde vorig jaar spectaculair met In een donker, donker bos. Tijdens een Meet & Greet vertelde zij al enthousiast over haar tweede boek. Deze moest ik dus wel lezen. Helaas kon Ruth Ware de verwachtingen niet waarmaken, het boek was voorspelbaar en miste spanning.
30. Drie seconden – Roslund en Hellström (Zweden)
Vorig jaar won ik het vervolg op Drie seconden, Drie minuten. Toen ben ik op de Deventer boekenmarkt maar snel op zoek gegaan naar Drie seconden, want die moest ik toch echt eerst lezen. Een dikke pil, dus er moest even tijd worden gevonden en die vond ik nu. De week voordat ik op vakantie ging en ik eventueel het boek mee kon nemen. Een nadeel van het verschijnen van Drie minuten was dat ik al wist dat de hoofdpersoon weer dezelfde was en daarom een deel van de spanning in het boek wegviel. Toch heb ik nog steeds erg genoten van de rust en originaliteit in het boek.
En nu, twee weken vakantie in de Provence
31. Als twee druppels water – Anna Snoekstra (Australië)
Wederom een gewonnen boek samen met Greet Braem om Facebook. Uitgeverij HarperCollins zocht vijf mensen voor het reviewteam en met het bericht dat wij samen wel een blog konden schrijven op We love Crime wonnen we beiden een boek. Helaas kon Anna Snoekstra onze verwachtingen niet waar maken.
32. Sara en Liv – Suzan Hilhorst (Nederland)
Een Pre-sale op Hebban, dus dat kon ik niet laten. Ik had het verhaal van Suzan al gehoord in het VPRO programma Kijken in de Ziel, waarin een groep mensen wie een geliefd persoon hadden verloren aan het woord kwamen. Toen had haar verhaal al veel indruk gemaakt en bij het zien van de titel Sara en Liv legde ik direct de link. Een heel ontroerend verhaal op een originele manier beschreven, namelijk het oogpunt van Sara als baby.
33. Stil in de stad – Milou van der Will (Nederland)
En ja hoor, nog een Pre-sale en weer was het boek interessant. Deel een uit de Benthe Berg serie van Milou van der Will had ik voor een leesclub gelezen en ik was nieuwsgierig naar het vervolg. Het boek was een flink aantal keer uitgesteld, maar nu verscheen het dan eindelijk. Helaas was het boek niet helemaal wat ik verwacht had, de persoonlijke problemen van Benthe overheersten het verhaal en er werd wel heel veel terug verwezen naar deel een.
34. Een kille rilling – Bernard Minier (Frankrijk)
Dit boek stond al lang op de NTL-lijst en ik had het e-book al aangekocht bij een actie. Waar kan je een boek wat zich afspeelt in Frankrijk beter lezen als in Frankrijk, niet helemaal dezelfde regio, maar soit. Ik was al gewaarschuwd dat het gruwelijk was, maar daar deins ik niet voor terug. Deze waarschuwing kwam uit, maar ik heb het met veel plezier gelezen. Het is origineel en anders als anders. De Pyreneeën worden daadwerkelijk in het verhaal verwerkt en dat is erg goed.
35. Jachtveld – Lee Child (Amerika)
Begonnen met lezen aan het zwembad in de Zuid-Frankrijk, verder op het vliegveld en in vliegtuig en de laatste 70 bladzijden weer thuis. Dit boek was namelijk voor de nieuwe rubriek op We love Crime, Seriepersonages. Een introductie door een lezer aan het begin van de maand en dan met een aantal het boek lezen en vooral het personage beoordelen. Al lang wilde ik Lee Child lezen, er werd regelmatig in andere boeken een verwijzing naar het karakter Jack Reacher gemaakt en ik werd nu wel nieuwsgierig. Na het lezen van het boek, twijfel ik echter of Jack Reacher echt een karakter voor mij is.
Weer thuis…..
36. Sirenen – Joseph Knox (Groot-Brittannië)
Ja ja, weer een Pre-sale op Hebban, heb ik er wel een over geslagen? Volgens mij niet. Ook deze aangekondigde mustread moest ik weer lezen. Een onconventionele rechercheur in de hoofdrol, die undercover gaat in de drugsscene. Hij gebruikt hierbij ook zelf heroine en zeker de delen waar hij onder invloed is zijn warrig. Als hij zelf weer helder is, vond ik het een prettig boek om te lezen. Toch niet helemaal de mustread.
37. Tot stof – Felix Weber (Nederland)
Tijdens mijn vakantie werd de Gouden Strop shortlist bekend en ontstond het idee om even de shortlist te lezen met We love Crime en onze eigen winnaar te kiezen. Gelukkig had ik al vier van de vijf boeken gelezen en bleef alleen Tot stof nog over. Via de bibliotheek app direct gereserveerd en hij lag klaar bij thuiskomst. Snel begonnen met lezen in dit mooie verhaal wat verteld moet worden, maar absoluut geen thriller is. Ongeloof dan ook toen het boek de Gouden Strop won.
38. Het meisje uit het Noorden – Katarzyna Bonda (Polen)
24 mei kwam Het meisje uit het Noorden uit en samen met Kees en Greet van We love Crime hadden we bedacht dat dit het duimpjesboek van begin Juni moest worden. Aangezien het een dikke pil was en de tussentijd maar kort was, was het flink doorlezen. Ik vond het wederom erg leuk een thriller te lezen welke op een andere plek speelt. Hoofdpersoon is een vrouwelijke profiler met een verleden. Ze laat zich door niemand van de wijs brengen, een interessant karakter.
39. Een jihad van liefde – Mohammed El Bachiri (België)
Een dunne novelle opgetekend door David van Reybrouck maar met teksten van Mohammed El Bachiri. Hij heeft zijn vrouw verloren tijdens de aanslagen in de Brusselse metro en woont in de wijk Molenbeek.
40. Debuut 1
Ik zit in de jury voor de Hebban Thriller Debuutprijs en dit is een van de boeken die ik lees. Geen vermelding van titel of beoordeling.
41. Justine – Anne-Laure van Neer (België)
Fany van We love Crime keek uit naar het nieuwe boek van Anne-Laure van Neer en toen ik Justine in de bibliotheek zag staan, besloot ik haar debuut mee te nemen. De titel van mijn recensie is ‘Hendrik Groen meets Miss Marple’. Vooral het eerste deel van het boek is zeer lachwekkend, aan het einde wordt de ongeloofwaardigheid ook gelijk de valkuil.
42. De vrouw in de blauwe mantel – Deon Meyer (Zuid-Afrika)
Aan het einde van de maand was ik uiteindelijk drie exemplaren van dit geschenkboekje rijker, misschien iets te veel boeken gekocht…Het eerste exemplaar las ik voor de extra duimpjes editie op We love Crime. Zeer beslist ging mijn duim omhoog, een zeer compleet klein boekje is het. Herkenbaar Deon Meyer en het doet me beseffen dat Bennie Griessel toch echt mijn favoriete Deon Meyer karakter is.
43. Klikspaan – M.J. Arlidge (Groot-Brittannië)
Tot mijn verbazing was Klikspaan niet aanwezig binnen mijn bibliotheekorganisatie, maar kon ik het wel reserveren voor 1 euro bij een andere bieb. Aangezien ik benieuwd was of M.J. Arlidge de lijn omhoog weer te pakken had en dat had hij. Helen Grace is weer in topvorm en dan het laatste hoofdstuk met een enorme cliffhanger. Naar bed, naar bed ga ik zeker ook lezen!
44. Negendoder – Ule Hansen (Duitsland)
Het boek had ik vorig jaar geleend en het werd nu hoogste tijd om het eens te gaan lezen. De Duitse thrillerauteurs zijn in opkomst. Een heftig boek om te lezen met af en toe gruwelijk details, maar dat maakt me niet uit. Een absolute psychologische thriller.
45. Debuut 2
Ik zit in de jury voor de Hebban Thriller Debuutprijs en dit is een van de boeken die ik lees. Geen vermelding van titel of beoordeling.
46. Het hoofd – Jacob Vis (Nederland)
Later meer op We love Crime in de vaste rubriek Seriepersonages
47. Luisterboek Solomon – Corine Hartman (België/Frankrijk)
Mijn eerste luisterboek via Storytel. Corine Hartman schreef het specifiek als luisterboek en dat merk je. Gedachten en gespreken in de meerderheid en relatief korte beschrijvingen. Een goede eerste ervaring welke naar meer smaakt. Ik blijf luisteren.
48 De bidsprinkhaan – Jacob Vis (Nederland)
Idem dito als Het hoofd, later meer op We love Crime
49. Debuut 3
Ik zit in de jury voor de Hebban Thriller Debuutprijs en dit is een van de boeken die ik lees. Geen vermelding van titel of beoordeling.
Mijn Hebban Reading Challenge voor 2017 staat op 95 boeken, dus ik lig goed op schema om dit te gaan halen. Wel zou ik nog iets meer landen willen aftikken, maar door de ‘moetjes’ voor We love Crime is dit weleens lastig. In mijn kast staan al een tijdje veel met gestickerde boeken klaar.Waarschijnlijk tot over een half jaar, want hoewel ik goede voornemens heb, zal het vast wel weer niet lukken het maandelijkse ritme op te gaan pakken.