Om de invloed van die oorlog te onderstrepen en om de belangrijkste gebeurtenissen en personen daaruit in één helder en handzaam naslagwerk te bundelen voor de Nederlanders van nu, stelde David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) deze Bezettingscanon samen.
Een overzichtelijke en ruim geïllustreerde uitgave, die alles samenvat wat iedere Nederlander over de Tweede Wereldoorlog zou moeten weten. De Duitse bezetting in 50 hoofdstukken over Hitler, het bombardement van Rotterdam, de ballingschap van Wilhelmina in Londen, de NSB, het verzet, de jodenvervolging en de kampen.
Natuurlijk komen ook onderduikers, operatie Market Garden, Eisenhower, Churchill, Roosevelt en Stalin, de Hongerwinter, Prins Bernhard, Dolle Dinsdag, de berechting van oorlogsmisdadigers en de Wederopbouw aan bod. Maar zeker ook de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, dat na de bevrijding van Nederland moest wachten totdat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki een einde aan de Tweede Wereldoorlog maakten. Geschiedenis van Nederland 1940 - 1945 is een complete uitgave met literatuurverwijzingen voor wie zich verder wil verdiepen.