Nooit zou u iemand toestaan in uw privézaken te snuffelen, u te bespieden of af te luisteren. Maar wat als die iemand de staat of de wetenschap vertegenwoordigt? Zou u het dan wel toestaan?
De bestrijding van terreur en criminaliteit en het gemak van betaalkaarten en virtuele vriendschappen houden een gevaar in: de transparante mens. Trojanow en Zeh waarschuwen hiervoor met dit geëngageerde betoog, dat veel mensen wakker zal schudden: te lang waanden we ons in een valse veiligheid, onze burgerrechten staan op het spel.
Juli Zeh (Bonn, 1974) woont en werkt in Leipzig. Ze is juriste en publiceert regelmatig artikelen in kranten. Ze heeft drie romans geschreven en ontving onder meer de Deutsche Bücherpreis, de Per Olov Enquist-Preis en de Solothurner Literaturpreis.
Ilija Trojanow (Bulgarije, 1965) vluchtte met zijn ouders via Joegoslavië en Italië naar Duitsland. Tegenwoordig pendelt hij tussen Zuid-Afrika en Duitsland. Voor zijn roman De wereldverzamelaar kreeg hij de Preis der Leipziger Buchmesse. Bij De Geus verschenen ook nog De wereld is groot en overal loert redding, Pelgrimstocht naar Mekka en Gebruiksaanwijzing voor India.
Met een voorwoord van Charles den Tex (auteur van o.a. CEL/Wachtwoord): ‘Verplichte lectuur voor iedere politicus en iedere burger.’
Dit boek richt zich tegen de ‘veiligheidswaan’ die de huidige samenleving in zijn greep heeft.