Dan begint ze te vertellen over wat ze zoal meemaakt, puur en alleen vanwege het feit dat er ooit een merkwaardige filosoof in haar slaapkamer woonde. Dat ze vaker bezoek krijgt: filmploegen van de BBC, hoogleraren filosofie, kunstenaars en studenten, maar ook gewone mensen
« zoals jij ». Dat een kunstenares bij het betreden van de kamer volledig in extase raakte, en een ander kwaad werd omdat het niet herkenbaar was als die van Nietzsche. Dat ze wekelijks post krijgt die niet aan haar, maar aan Friedrich Nietzsche is geadresseerd.
Nietzsche. Er zijn al zoveel boeken over hem geschreven. Waarom zou ik daar nog iets aan willen toevoegen? Nou, misschien om eens te proberen uit te vinden waarom Nietzsche zo fascineert. Dit boek is het verslag van mijn poging te achterhalen waar mijn en de wereldwijde fascinatie voor de Duitse filosoof met de grote snor vandaan komt.
Op zo’n zoektocht kom je rare dingen tegen, bijvoorbeeld: jezelf.
Dennis van den Broek (Venlo, 1975) studeerde Franse en schreef zijn scriptie over de invloed van Nietzsche op het idool uit zijn studententijd: de Franse denker Roland Barthes. Die laatste verdween enigszins uit zijn blikveld, maar de fascinatie voor Nietzsche werd met de dag groter.
Op zo’n zoektocht kom je rare dingen tegen, bijvoorbeeld: jezelf.