In de loop der eeuwen hebben knappe koppen voorspellingen gedaan over tal van vernieuwingen en ontwikkelingen. Soms zaten ze in de goede richting, maar nog vaker sloegen ze de plank mis. Daar gaat het boek 'Alles wordt anders. Of toch niet?' over. Het bevat 150 pijnlijke prognoses op de gebieden cultuur, wetenschap, politiek en maatschappij, gedaan door mensen die beter hadden moeten weten.
Albert Einstein dacht dat we nooit gebruik zouden kunnen maken van atoomenergie. Volgens de directeur van IBM was er in de wereld plaats voor slechts vijf grote computers. Shakespeare, The Beatles, Verdi en de Volkwagen Kever: het zou nooit wat worden of we zouden ze snel vergeten. In Nederland twijfelde Philipsdirecteur Jan Timmer aan het nut van de cd, vond Colijn dat we rustig konden gaan slapen want de Duitsers zouden Nederland niet binnenvallen en dacht Nina Brink dat ze van World Online een wereldspeler kon maken.
Hoe kwamen deze mensen tot hun uitspraken en welke wending nam de werkelijkheid? In 'Alles wordt anders. Of toch niet?' schetsen Jürgen Brater en Peter Smit de context.
Praten over het verleden is makkelijk, maar het boek kijkt ook naar de toekomst. Zo adviseert Willemijn Rinnooy Kan in haar inleiding niet alleen oudgedienden te laten meedenken over de jaren voor ons. De jonge garde is aan zet: die voelt namelijk niet de last van het verleden en heeft een frisse blik. Daarnaast geven vijf Nederlandse trendwatchers hun visie op de toekomst. Daar kunnen we ze over enkele jaren op afrekenen, beloven ze.
Het ebook van 'Alles wordt anders. Of toch niet?' bevat een groot aantal links naar meer informatie en enkele aanvullende artikelen.