Tom Lanoye staat bekend als romancier, dichter en columnist, maar zijn grootste talent ligt misschien wel in het theater. Veel van zijn stukken zijn nu al klassiek (Ten oorlog, Mamma Medea, Fort Europa, Mefisto for ever) en werden gespeeld op de grote Europese festivals (Salzburg, Avignon, Wenen, Rühr-triënnale).
Voor Atropa. De wraak van de vrede liet Lanoye zich, op vraag van regisseur Guy Cassiers, inspireren door teksten van Euripides over de Trojaanse oorlog. Maar net als in hun vorige, bejubelde samenwerking Mefisto for ever (naar Klaus Mann), wordt het literaire bronmateriaal diepgaand bewerkt en vermengd met hedendaagse politieke teksten _ in dit geval speeches van Amerikaanse politici zoals George W. Bush en Donald Rumsfeld, over de oorlog in Irak. Zo vertellen heden en verleden samen één verhaal: de nachtmerrie van de macht.
In Atropa voltrekt die nachtmerrie zich in de figuur van de enige man, de Griekse opperbevelhebber Agamemnon. Hij wordt omgeven door alle vrouwen wier leven hij heeft verwoest: zijn dochter Ifigeneia, zijn vrouw Klytaimnestra, zijn schoonzus Helena, plus de vrouwen en dochters van zijn Trojaanse vijanden _ Hekabe, Andromache en Kassandra. Vlak voor zijn vrouw hem afmaakt met een bijl, confronteren de vrouwen Agamemnon met de echte oorlogsbuit: hun pijn, hun lijden en het ultieme failliet van zijn macht.
Atropa gaat op 15 mei 2008 in première in de Bourlaschouwburg in Antwerpen, en toert daarna in Nederland, Vlaanderen en Frankrijk. (Productie: Toneelhuis. Regie: Guy Cassiers. Tekst: Tom Lanoye. Bewerking: Guy Cassiers, Tom Lanoye en Erwin Jans.)
Over eerdere stukken van Lanoye:
'Virtuoos geschreven, intellectueel uitdagend.'
de standaard
'Mooi, heftig en glashelder.'
de volkskrant
'Lanoyes levendige en veelgelaagde tekst doet Euripides recht.'
frankfurter rundschau
'Mefisto for ever heeft de grandeur van Molières Tartuffe.'
le nouvel observateur
'In dienst van een grote literaire gevoeligheid, in de beste der shakespeariaanse tradities.'
le monde