‘Voor mensen met autisme en hun naasten, dit is voor hen hét boek.’ – Aftonbladet
Hoe kon Emily Dickinson gedichten over de zee schrijven zonder die ooit gezien te hebben, waarom is Wonderland zo vreemd voor Alice, wat bedoelde Simone Weil met ‘van jezelf houden als een vreemdeling’ en waarom denkt het tv-publiek vaak dat Greta Thunberg haar boosheid speelt? Tot in de jaren tachtig werd autisme beschouwd als een aandoening die exclusief voorbehouden was aan jongens. Maar vrouwen met autisme zijn er, en zijn er altijd geweest. Met haar eigen autisme-diagnose als kader gaat Clara Törnvall terug in de tijd en bekijkt ze de geschiedenis met nieuwe ogen.
Autisme – Vrouwen op het spectrum is een openhartig en persoonlijk essay over vrouwen met autisme, geschreven door een vrouw bij wie pas op volwassen leeftijd de diagnose werd gesteld. In haar boek onderzoekt ze hoe de autistische vrouw een plaats heeft ingenomen in cultuur, mythen en werkelijkheid. Wie is zij, wie was zij, hoe ziet de wereld er door haar ogen uit en waarom is ze zo lang onzichtbaar geweest?
‘Törnvall laat zien dat de neiging van autisten om zich aan te passen aan de normaliteit een waanzinnige verspilling is van de kracht van hun mooie hersenen.’ – Dagens Nyheter