Hoe Nederland zich terugtrok uit zijn Aziatische imperium
J.J.P de Jong
In 1949, na vier jaar van conflict, verleende Nederland Indonesi? de onafhankelijkheid. Deze laatste jaren worden gewoonlijk beschreven als een Nederlands militair en politiek echec. J.J.P. de Jong komt tot conclusies die volstrekt niet overeenstemmen met dit heersende beeld.
Het verlies van Nederlands-Indi? leidde tot een nationaal trauma. Velen hadden het gevoel dat `de hele wereld? Nederland had gedwongen om de soevereiniteit over te dragen. De meeste historici waren later van mening dat Nederland geen afstand kon doen van zijn kolonie.
Maar wat was er in 1948 en 1949 werkelijk aan de hand? Bij nauwkeurige beschouwing was het een buitengewoon complexe periode met allerlei op en tegen elkaar inwerkende partijen ? Republikeinen, Nederlanders en Amerikanen ?, interne krachten en tegenkrachten. Avondschot is een reconstructie op basis van overvloedig nieuw bronnenmateriaal. J.J.P. de Jong, kenner van de koloniale geschiedenis, komt tot verrassende conclusies. De opvallendste is dat Nederland zich aan zijn eigen haren uit het Indonesisch moeras omhoog heeft getrokken, aanvankelijk zelfs tegen de internationale gemeenschap in.
Over de auteur(s):
Dr. J.J.P. de Jong (1941) werkte als hoofd van het bureau Indonesi? en als Azi?deskundige bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij publiceerde verschillende historische artikelen en boeken over Azi?, waaronder Diplomatie of strijd. Het Nederlands beleid tegenover de Indonesische Revolutie 1945-1947 en De waaier van het fortuin. De Nederlanders in Azi? en de Indonesische archipel 1595-1950.