De discussie over het geplande Holocaust Namenmonument in Amsterdam kwam voornamelijk in het nieuws door de juridische strijd die werd gevoerd. De inhoud van de argumenten kwam weinig aan bod en de achterliggende ideeën over waar herdenken eigenlijk over gaat nog minder.
In deze bundel formuleren zestien mensen waarom ze niet gelukkig zijn met het ontwerp op de gekozen plek in de stad. Onder hen kunstenaars, architecten, wetenschappers, mensen vanuit de joodse gemeenschap en buurtbewoners. De kritiek betreft ook de manier waarop het plan voor het monument tot stand is gekomen. Wie betrek je in het bedenken van een zinvol monument en hoe ziet het herdenken van de Holocaust en allen die zijn omgekomen er in de toekomst uit?
De vragen, argumenten en overwegingen in deze bundel zijn hoogst actueel en zullen dat blijven zolang er reden is om te herdenken.
Met bijdragen van:
David Barnouw (voormalig NIOD), Petra Catz (buurtbewoner),
Moshe Godschalk (voormalig rector Joodse Scholengemeenschap Maimonides), Herman Hertzberger (architect), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Maarten Kloos (voormalig directeur ARCAM), Jaap Nijstad (kunsthistoricus), Max Pam (schrijver/journalist), Gerda Roodenburg-Slagter (beeldend kunstenaar), Marien Schouten (beeldend kunstenaar), Marja J. Smit (vertaler), Abram de Swaan (socioloog), Ronald van Tienhoven (beeldend kunstenaar), Ruben Vis, Herman Vuijsje (journalist), Jaap Wertheim (voormalig bestuur Hollandsche Schouwburg).