De liefde voor mooie producten en lekker eten is Joris Bijdendijk al vroeg bijgebracht. Elk weekend ging het gezin naar de Ardennen, waar een grote moestuin werd onderhouden, en waar de forel rechtstreeks uit de beek het bord op ging. Toen hij zestien jaar oud was, wist Bijdendijk het zeker: hij wilde topchef worden. Minutieus beschreef hij in een meerjarenplan welke stappen hij daartoe moest zetten. Warenkennis opdoen bij vissers, slagers en boeren en technisch in de leer gaan bij de allerbeste chefs. Het resultaat is ernaar. Bijdendijk wordt gezien als een van de meest veelbelovende chefs die Nederland rijk is. Eind vorig jaar behaalde hij voor RIJKS© in Amsterdam een Michelinster. Hij reist de wereld rond om te blijven leren van internationale grootheden en ontvangt hen ook regelmatig in Amsterdam. Daarnaast is hij zeer prominent in de ‘Slow Food’-beweging, die aandacht vraagt voor de duurzaamheid, kwaliteit en diversiteit van lokale producten.
Bijdendijks missie is om een keuken te ontwikkelen voor de Lage Landen, zoals René Redzepi dat deed voor Scandinavië. In dit prachtig vormgegeven kookboek zet hij die missie uiteen en schotelt hij de ambitieuze thuiskok een keur aan originele en uitdagende recepten voor. Een boek waar we nog jaren mee vooruit kunnen.
‘Een zege voor de Nederlandse keuken, trots op hoe hij zich heeft ontwikkeld.’ – Ron Blaauw
‘Joris en zijn gepassioneerde jonge team benaderen eten op een unieke wijze, en brengen hun regio tot een heel nieuw niveau.’ – Virgillio Martinez (chef van het Peruaanse sterrenrestaurant Central)
‘Joris is een van de jonge chefs die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Le Jardin des Sens. Hij was zeer professioneel, en heeft veel mooie herinneringen achtergelaten. Hij is een van de grote talenten die in onze Zuid-Franse keuken voorbij is gekomen: creatief en technisch vaardig. Inmiddels wordt hij als een van de beste chefs van Europa gezien.’ – De gebroeders Pourcel