65 is hij inmiddels, maar 40 jaar na zijn doorbraakalbum Born to Run lijkt Bruce Springsteen gretiger en relevanter dan hij ooit is geweest. Springsteen is uitgegroeid tot de vader van de Amerikaanse popmuziek. Zijn optredens, legendarisch vanwege de intensiteit en de lengte ervan, trekken tienduizenden fans.
Veel van de vijfentwintig auteurs van Bruce en ik zijn zulke fans. Ze zijn schrijver, muzikant, of journalist. Maar wat hen verbindt is hun liefde voor de man die zingt over de Amerikaanse droom en realiteit. Over mannen die over eindeloze wegen rijden, over adolescenten die weg willen van hier, over mensen die het net redden, of net niet. De liefde voor Bruce Springsteen is een andere dan die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook een langere lopende. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de vijfentwintig prominente fans zelf uit, in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven.
Bruce en ik is een veelzijdige, kleurrijke ode aan een zanger, aan waar hij voor staat, en aan de kracht van muziek. Met odes van onder anderen Cécile Koekkoek, Art Rooijakkers, Kluun, Erik van Bruggen, Rob Waumans, Robert Neugarten, Peter Zantingh en Leon Verdonschot.