Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vindt een moord plaats op de keizerlijke graftomben in Noord-China. Zeventig jaar later bezoekt Tessa de plek van de onopgeloste moord. Haar zoektocht die met een familiegeheim begint, eindigt bij de onthulling van een stuk ongeschreven geschiedenis.
China Noir brengt het innerlijke landschap van de opkomende wereldmacht China in kaart. Julie O'Yang werpt een blik op de geschiedenis die ze laat samensmelten met de actuele thema's. De auteur confronteert ons met haar verontrustende visie: Oost en West zijn onverzoenbaar. De globalisering zal de wereld slechts leiden naar een volgende, gevaarlijke patstelling.