Terwijl we tegenwoordig dankzij social media de buitenlandse avonturen van Nederlandse bands op de voet kunnen volgen, onttrok het wel en wee van Golden Earring zich in dit pre-internettijdperk grotendeels aan de waarneming van het thuisfront. Met als gevolg dat er al snel veel onduidelijkheden ontstonden. Welke Amerikaanse tournees waren succesvol, en welke niet.
Welke dramas voltrokken zich achter de schermen? Hoe keken internationale topacts aan tegen dit Hollandse succesverhaal? En wellicht de belangrijkste: heeft Golden Earring het nu wel of niet gemaakt in Amerika?
Op deze en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Vanuit dit unieke perspectief wordt de geschiedenis van de band stap voor stap gereconstrueerd. Fouten en misverstanden worden gecorrigeerd, nieuwe feiten worden aangedragen. Het verhaal is voor een aanzienlijk deel gebaseerd op het archief en de herinneringen van bassist en bandlid van het eerste uur Rinus Gerritsen. Er zijn belangrijke bijdragen van de ex-leden Robert Jan Stips en Eelco Gelling. Kopstukken van onder anderen Kiss, Rush, Triumph kijken terug op de shows die ze in Amerika ooit als hoofd- of voorprogramma van Golden Earring deden.
Golden Earring De Amerikaanse droom beschrijft daarmee voor het eerst de belangrijkste, succesvolste en meest creatieve periode van de band. Het verhaal krijgt extra kleur dankzij fotomateriaal, waarvan het overgrote deel nog nooit eerder gepubliceerd is. Het boek komt uit op een moment dat de band dankzij het recente nummer-1 album Tits N Ass weer midden in de belangstelling staat.