Hij schrijft over zijn worsteling tussen journalistiek en literatuur, over zijn Russische schoonfamilie, is voortdurend op reis, mijmert in nachtclubs en bordelen over de onvolkomenheid van de liefde en het menselijk tekort. Voor het eerst vertelt Waterdrinker hoe de Russische geheime dienst op Rhodos een hilarische poging deed hem te werven, terwijl hij in zijn kroniek over de oorlog van 2008 in Georgië een ontnuchterend beeld geeft van de journalistiek.
Maar bovenal heerst in De correspondent Waterdrinkers onnavolgbare stijl. De correspondent is een zinderende literaire autobiografie die uniek is voor ons taalgebied. Dit boek, dat verschijnt op een moment waarop de belangstelling en de angst voor Rusland groter zijn dan ooit tevoren, kon door maar één schrijver worden geschreven.
Pieter Waterdrinker (1961) behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. Hij publiceerde grote, internationaal geprezen romans als Liebmans ring, Duitse bruiloft en het in 2013 verschenen Lenins balsem, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
Over Lenins balsem:
‘Schitterend! Zo goed dat je werkelijk niet begrijpt dat we het zo lang zonder hebben kunnen rooien.’ Arjen Fortuin, NRC Handelsblad
‘Een klassieke roman.’ Jeroen Vullings, Vrij Nederland
‘Een boek van on-Nederlandse allure.’ Elsevier
‘De kracht van de literatuur: dit proza bruist en zit vol leven.’ Het Parool ****