Het verhaal van het beroemde portret dat Gustav Klimt van Adele Bloch-Bauer maakte
De dame in goud is het bekroonde en betoverende verhaal van het gouden portret van Adèle Bloch-Bauer, de mooie muze die door Gustav Klimt werd geschilderd als een sensuele Mona Lisa van het Wenen rond de eeuwwisseling. Wenen was toen het culturele centrum van de wereld, waar onder anderen Sigmund Freud, Mark Twain, Hedy Lamarr en Billy Wilder vertoefden. Én waar Gustav Klimt schilderde.
Het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte echter een einde aan de bloeiperiode van de stad. Joodse families vluchtten weg. Hun kunstschatten werden door de nazi’s geroofd. Dat gebeurde ook bij de rijke familie Bloch: het beroemde gouden portret viel in handen van de nazi’s.
De dame in goud beschrijft niet alleen de culturele bloei van Wenen rond het begin van de twintigste eeuw en het ontstaan van dit meesterwerk, maar ook het getouwtrek na de oorlog om wie nu eigenlijk de eigenaar ervan was. Na slepende rechtszaken kwam het schilderij uiteindelijk in handen van Maria Altman, een nazaat van de Blochs. In 2006 verkocht zij het voor het toenmalige recordbedrag van 135 miljoen dollar.
De pers over De dame in goud
‘Fascinerend en meeslepend verhaal over kunst en de Holocaust.’ The Washington Post
‘Leest als een roman. O’Connor brengt fascinerende personen weer tot leven en vertelt een aangrijpend verhaal over de kracht van kunst en de noodzaak van gerechtigheid.’ ***** Booklist
‘Een indrukwekkend en imposant verhaal.’ BookPage