In De grote vakantie draait het om afscheid nemen, op vele manieren, telkens in een andere vorm. Zo zijn in ‘De dichter en de boog’ enkele dichtregels de aanleiding voor een bizarre moord, en krijgt een doodzieke man in ‘Russisch biljart’ de kans om zijn heengaan te verzilveren. In ‘Paalhut’ beschrijft Lau op hartverscheurende wijze het einde van een jongensvriendschap, terwijl in ‘Sprong in het diepe’ een jong meisje intens verlangt naar het volwassen leven. Geschreven in Lau’s vertrouwde opgewekt-melancholische stijl is De grote vakantie een kleinood waar het vertelplezier vanaf spat.
Thé Lau (1952-2015) werd geboren in Bergen, Noord-Holland. Hij was zanger en tekstschrijver van The Scene en maakte enkele succesvolle soloalbums. Hij publiceerde eerder Hemelrijk, De sterren van de hemel, In de dakgoot, 1000 Vissen, Open. De teksten 1979-2014 en Juliette. Een liefde in snapshots, waarover de pers schreef:
‘Juliette is rake poëzie in prozavorm, een door en door mooi boek. Lau is een steengoede schrijver’ - DE MORGEN
‘Liefde is vaak niet te vatten en de jaren zeventig waren in veel opzichten een onbegrijpelijke tijd. Thé Lau heeft ze mooi in een roman weten te vangen’ - OOR
‘Meeslepend verhaal vol warmte, humor en levenswijsheid’ - DE STANDAARD DER LETTEREN