Van sociaal filosoof Theodor W. Adorno is de zin 'Es gibt kein richtiges Leben im falschen.' In gewoon Nederlands werd dit vertaald in 'Is het mogelijk een juist leven te leiden in een foute wereld?'
Als je ongewenst geboren bent en opgroeit in een foute omgeving, dan ben je niet fout, maar dan wordt je het. Dat gold ook voor de Hondenkop, alias Gekke Janussie.
Van sommige mensen zegt men dat zij het grootste deel van hun leven - bewust of niet - bezig zijn zich voor te bereiden op komende tegenspoed. Ze zeggen dat dit hun leven dusdanig beïnvloedt, dat er geen sprake is van echt leven.
Gedragsdeskundigen zeggen ook dat we dagelijks bezig zijn met rollenspellen en dat wij in onze kindertijd die rollenspellen met de paplepel ingegoten krijgen.
Ze zeggen dat de omgeving, waarin kinderen dit doen, hen wel veiligheid moet garanderen. Dan pas kunnen ze zijn wie ze willen zijn. Daarbuiten moeten ze alert zijn op het spelen van de meest passende rol en daarbij rekening houden met het rollenspel van de anderen in hun omgeving.
Vandaag de dag zien de meeste mensen niet meer dan het uiterlijk van iemand. Toch schuilt juist onder de oppervlakte vaak de grootste schoonheid.