De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...
Heb je 'De jongen in de gestreepte pyjama' gelezen, vond je het een prachtig boek en weet je niet hoe je nu verder moet? Tijdens 'Het voorwoord van de Boekenweek' tippen we dagelijks Nederlandse en Vlaamse boeken bij de mooiste bestsellers. Lees hier wat je op kunt pakken na dit mooie boek: https://www.hebban.nl/artikelen/het-voorwoord-lees-verder-na-de-jongen-in-de-gestreepte-pyjama
Een heel aangrijpend boek over de tweede wereldoorlog. Het gaat over Bruno en Shmuel. Bruno woont vlak bij een concentratiekamp waar hij telkens een jongen in een gestreepte pyjama ziet, Shmuel. Bruno weet niets over de oorlog en over de vreselijke dingen die in het kamp gebeuren. Boyne schrijft hier heel knap over, vanuit het oogpunt van de jongens gezien. Je wordt als lezer uitgedaagd tussen de regels door te lezen. Het einde is ook heel onverwachts.
Ook al is het wat kinderlijk geschreven, gezien door de ogen van een kind, is dit een mooi en tegelijkertijd triest boek. Het einde zag ik niet aankomen en dat bleef nog lang in mijn gedachten.
Ik heb dit boek jaren geleden al gelezen en wat een indrukwekkend verhaal. Juist door de bijzondere schrijfstijl zit je er helemaal in. Een mooi persoonlijk verhaal tegen de achtergrond van de oorlog. Zeker als je zelf kinderen hebt (heb 'm opnieuw gelezen) kun je je zo goed inleven in denkwereld van de jongentjes dat het een mooi ontroerend verhaal is. Ik heb wel een traantje moeten wegpinken