'De klassieke keuken thuis' onderscheidt zich onder andere door zijn volledigheid. Het vuistdikke naslagwerk bevat ruim 2500 recepten - van gepocheerde eieren met rode wijnsaus tot Kalfszwezerik Richelieu, van Kipfilets Pojarski tot Crêpes Suzette.
Escoffier, die onder meer werkte voor het Savoy en het Carlton in Londen, schreef geen kookboeken voor de boekenkast. 'De klassieke keuken thuis' is een handboek voor de (gevorderde) thuiskok. Het bevat naast instructies over specifieke bereidingen als het verwerken van een levende kreeft en het sauteren van vlees en vis ook uitleg over goede basisbereidingen: sauzen, garnituren, soepen, patés.
Escoffier was zich ervan bewust dat de haute cuisine gebaseerd is op de cuisine bourgoise. 'De klassieke keuken thuis', dat een jaar voor zijn dood verscheen, is Escoffiers eerbetoon aan de huiselijke keuken.
Met een voorwoord van Johannes van Dam, Jaap Klosse en Jan Maesen.