Wat als je bang bent in je eigen huis? Hoe voelt het wanneer je niemand meer durft te vertrouwen?
Drie maanden lang heeft brugklasser Anna niets meer gehoord van haar vriendin Julia, die naar een internaat is gestuurd. Dan krijgt ze een brief: Julia wil opnieuw contact met haar. Maar wil Anna dit nog wel? Julia heeft haar dingen laten doen die ze niet wilde. Bijna was het helemaal misgegaan op het feest bij Julia in de schuur. En nu is er nog veel meer aan de hand: iemand pest Anna via het internet en haar mobieltje. Ze voelt zich nergens meer veilig. Hoe kan ze erachter komen wie dit doet en belangrijker nog: hoe kan ze dit stoppen? Zou Julia haar kunnen helpen? Zou ze écht veranderd zijn?
Deze jeugdthriller is het tweede boek van Anja Vereijken en deel 2 in de Koninginnen-reeks. Deel 1, De koningin van 1b gaat over Anna, Julia en Lieke die in de brugklas kennis maken met de kracht en de macht van meidenvenijn. Deel 2 gaat over dezelfde meiden en over de vreselijke gevolgen van cyberpesten. Het is nog spannender en heftiger dan deel 1. Wat denk je: durf jij het aan?
Recensie Koningin van het web
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen.
Met dit vervolg op de De Koningin van 1b overtreft Anja Vereijken haar succesvolle debuut op alle fronten!
De Koningin van het web bevat nog meer spanning, intrige en suspense. Dit is een boek dat je niet even weg kunt leggen, maar dat je vanaf het begin bij de keel grijpt en je niet meer los laat. Uit alles is te merken dat het schrijven van dit boek een genot moet zijn geweest. Dat Vereijken zich goed kan verplaatsen in de hoofden van meiden wisten we al, maar hier gaat ze nog een paar stappen verder. Waar haar creatieve oplossingen om een ander te treiteren, te manipuleren en kapot te maken uit voortkomen weet ik niet. Maar ik zou geen ruzie met de schrijfster maken... Zet je pc en mobiel dan maar alvast uit.
In de Koningin van het web worden weinig middelen onbenut gelaten om slachtoffers te raken. De venijnige acties maken maar weer eens duidelijk dat er met de komst van moderne communicatiemiddelen, zoals internet en gsm, een wereld aan pestmogelijkheden bij zijn gekomen.
Pestmethodes waarbij slachtoffers niet meer weten uit welke hoek de aanvallen komen, wat het alleen maar enger en bedreigender maakt. Hoe veilig ben je als anderen in je computer kunnen inbreken, je computer kunnen overnemen en zich kunnen voordoen als jij? Om paranoide van te worden.
Maar wat me na het lezen van dit boek nog meer verontrustte is dat ook de slachtoffers zich via dezelfde digitale weg gaan verdedigen, waardoor de scheidslijn tussen dader en slachtoffer steeds moeilijker te trekken is. Tot hoever mag je gaan in je verdediging?
Op deze manier worden er de nodige digitale oorlogjes uitgevochten tussen daders en hun handlangers en slachtoffers met hun verdedigers die in de verdediging zelf ook weer daders worden. En dan worden de daders weer slachtoffers van hun eigen handlangers. Is het nog te volgen?
Speelde het venijn in de Koningin van 1b zich nog enigszins openlijk af, in de Koningin van het web zijn de pesterijen zo verborgen dat het niet eens meer duidelijk is uit welke hoek de aanvallen komen. Wie is nu eigenlijk je vriend of je vijand? Is het tonen van betrokkenheid en het geven van kadootjes nog wel een daad van vriendschap of dient het een ander laag en sinister doel. Niets is wat het lijkt. En zonder iets te verklappen van het plot, schept Vereijken geen vrolijk beeld van de huidige maatschappij en het vertrouwen in de bereidheid van mensen om te veranderen.
Maar het is de realiteit en we kunnen onze jeugd hier niet vroeg genoeg mee confronteren. Na het lezen van de Koningin van het web zullen kinderen en jongeren zich misschien eerst achter de oren krabben voordat ze zich weer 'bloot' geven op het net. Dus als de jeugd dit boek al niet zelf koopt dan zou ik alle opvoeders in Nederland willen aanraden dit boek kado te geven. Liever dit boek dan een webcam kado :-)!