De natuur helpt een handje mee. Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang. Van optimisme, veerkracht en inventiviteit.
Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een bruisende tijd. Een bloeiperiode van groei, expansie, opkomende handel, sociale en culturele veranderingen.
Het is ook de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Van opbloeiende kennis en cultuur, grote veldslagen en beslissende ontwikkelingen, die de afzonderlijke Europese landen nauwer met elkaar verbinden.
De Middeleeuwse Zomer belicht alle grote gebeurtenissen uit deze fascinerende tijd. In een aparte portrettengalerij maakt u kennis met een stoet aan kleurrijke mannen en vrouwen die daarbij betrokken waren. Bekende en minder bekende personen komen aan bod: abten en avonturiers, veldheren en filosofen, geestelijken en geleerden.
Gregor Dijkhuis (Haaksbergen, 1953) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam als schoolleider in het voortgezet onderwijs. Sindsdien legt hij zich toe op de geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen. In 2015 verscheen ‘Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige keizer’, de eerste Nederlandstalige monografie over keizer Frederik II. Eerder schreef hij ‘Via Via, reis door Italië’(2004).