De Kolk en de Nieuwendijk in 13-eeuws Amsterdam
Theo Toebosch
De Amsterdamse stadsarcheologen proberen bij opgravingen zo exact mogelijk te dateren wanneer een woning of werkplaats gebouwd werd of wanneer een gebruiksvoorwerp werd vervaardigd. De technieken die daarbij worden gebruikt worden steeds verder verfijnd en zodoende werpt de archeologie steeds vaker een nieuwe blik op de Amsterdamse geschiedenis.
Theo Toebosch neemt een aantal opgravingen in Amsterdam tussen 1979 en 1994 onder de loep en beschrijft zeer toegankelijk de feiten en werkwijzen. Over een van die opgravingen was in 1994 veel te doen. Toenmalig stadsarcheoloog Jan Baart maakte toen bekend dat hij aan de Nieuwezijds Kolk de resten had blootgelegd van het Kasteel van de Heren van Amstel, dat daar eind van de twaalfde eeuw gebouwd zou zijn. Daarmee voegde hij in één klap 100 jaar toe aan de geschiedenis van Amsterdam. Baart moest later bakzeil halen, maar daarmee was het laatste woord over de muurresten niet gezegd.
De vondsten van de Nieuwezijds Kolk, de Nieuwendijk en de Warmoesstraat worden nu voor het eerst per opgraving gepresenteerd. In de toelichting wordt hun betekenis geschetst voor de vroegste geschiedenis van Amsterdam.