Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?
De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.
Absoluut fonkelend en krachtig begin van dit boek, met twee intens intrigerende personages Max en Onno. Maar vanaf een pagina of 400 begint het aardig naar mijn mening langdradig te worden, wanneer beschreven wordt hoe Quinten opgroeit. Na een worsteling tot een pagina of 600, heb ik het boek al een tijd weggelegd. Is het de moeite waard om verder te lezen?
'De ontdekking van de hemel' is het mooiste boek aller tijden 2022
Voor het vijfde jaar gingen we op zoek naar de duizend mooiste boeken ooit en voor het eerst staat er een Nederlandse auteur op de eerste plaats. 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch, verschenen in 1992, voert dit jaar de Hebban 1000 aan. De lijst met de mooiste boeken aller tijden is gebaseerd op duizenden toplijsten samengesteld door de leden van de grootste lezerscommunity van Nederland.
De hemel is een wereld waarin de mensen in harmonie leven: huisje, boompje, beestje. Maar saaiiiii. Dan is het toch veel spannender om er op los te leven en je over tegen aan alles wat god verboden heeft. Voordeel is dat het wetboek dan ook over boord kan. Maar of dat een garantie is voor een stralende toekomst? "De ontdekking van de hemel" neigt een beetje teveel naar harmonie, daar had Mulisch zich een kunnen beperken. Voor de rest goed verhaal met zijn vertrouwde WO2-thema. Ik vraag me trouwens af of Dan Brown dit boek ook heeft gelezen. Dit is beter. Maar ja, Dan is een Amerikaan.