Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De ontheemde

De ontheemde is het relaas van de jeugd van de omstreden denker Edward Said, die in 1935 werd geboren in Palestina, als zoon van een Libanese moeder en een Palestijnse vader. Hij bracht zijn jeugd door in Libanon en Egypte. Hij overleed in 2003.

Said vertelt over zijn liefde voor Hollywood-films als Arabian Nights en de romans van Twain en Cooper. Hij groeide op in een verstikkende sfeer: zijn vader was een strenge zakenman, zijn moeder een liefdevolle vrouw. De ontheemde is een bitterzoete maar ook pijnlijke memoire – wellicht beïnvloed doordat Said aan leukemie leed terwijl hij dit boek schreef..
We zien het leven van een jongetje in een slaperig dorpje in Libanon, de kosmopolitische, koloniale wereld van het Cairo in de jaren veertig en vijftig, en de dramatische veranderingen in Palestina. Vanaf zijn jeugd voelde Said zich ontheemd, niet op zijn plaats. Dit is een gevoel dat hij later zou verwoorden in klassiekers als Cultuur & Imperialisme en Oriëntalisme, en maakt De ontheemde tot een ontroerende en inzichtelijke leeservaring.
Toon details

Schrijf een recensie

Is De ontheemde het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Reageren op De ontheemde

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.