In een Nederlands kunstenaarsdorp vlak bij Le Bugue in de Franse Périgord leerde de jonge Ferdinand Laakman eind jaren zestig de liefde, het leven en de kunst kennen, maar ook de politiek, de leugen en het verraad. Vijfendertig jaar later ontmoet hij door een toeval zijn jeugdliefde, destijds de artistieke, ongenaakbare koningin in het kunstenaarsdorp. Ze blijkt nog steeds iets in hem los te maken.
Wanneer Ferdinands dochter een kijkje gaat nemen in het kunstenaarsdorp waar haar vader altijd zo over opschept, keert ze niet terug. Ferdinand besluit op onderzoek uit te gaan en daarvoor heeft hij de hulp van zijn jeugdliefde nodig.
De plant die muziek maakte is een bildungsroman over veranderingen in de tijdgeest en in het politieke denken, over verlies van onschuld, over jeugd en volwassenheid. Kortom: over een man die nooit volwassen werd.
Theodor Holman (1953) is columnist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Daarnaast is hij auteur van verschillende boeken en filmscenario’s. Ook is hij presentator van radioprogramma oba Live.
Over Het blijft toch familie:
‘Holmans boek behoort voor mij met Tsjechov, Elsschot, Carmiggelt, Reve tot het weinige proza dat na eerste lezing nog lang niet uit is.’
karel van het reve
‘Een schijnbaar luchtige maar in wezen hartverscheurend intieme roman.’
willem wilmink