In september 1944 werd België bevrijd door de geallieerden. Op beklijvende wijze doet de Belgische historicus Peter Schrijvers, professor Amerikaanse en internationale geschiedenis in Sydney, het verhaal van de vernederende Duitse aftocht, een vaak machteloos Belgisch verzet en de euforische verwelkoming van de Angelsaksische bevrijders.
Na de bevrijding bleven de geallieerde troepen massaal aanwezig. Die periode behelst veel meer dan de clichés van chocolade, kauwgom en kussen. Op basis van nieuwe bronnen en talloze getuigenissen onthult Peter Schrijvers de schaduwzijde van de bevrijding. Het nijpende gebrek bij de bevolking aan voedsel en kolen tijdens de winter stond in schril contrast met de overvloed waarmee de Verenigde Staten hun troepen verwenden. Dit bracht de relatie van de Belgen met de geallieerden op de rand van een crisis. Bovendien groeide het ongenoegen over zedenverwildering, buitenechtelijke kinderen en prostitutie. In de zomer van 1945 haalde de bevolking dan ook opgelucht adem toen de geallieerde troepen zich terugtrokken.
Naar aanleiding van zeventig jaar bevrijding van België verdient deze bestseller uit 2008 een jubile-umeditie aan een feestelijke prijs.