De Chinese keuken kent vier hoofdkeukens:
De Shanghai-keuken (terug te vinden in dit kookboek) uit het oosten van China, de Sichuan-keuken (terug te vinden in De echte Chinese keuken thuis) uit het westen van China, de Kantonese-keuken in het zuiden en de Beijing-keuken in het westen van China.
De regio Shanghai heeft veel rivieren, meren en plassen en het is dus niet verrassend dat in veel gerechten vis voorkomt. Bovendien wordt de Shanghainese keuken gekarakteriseerd door een groter gebruik van sojasaus, suiker, rijstwijn en rijstazijn. De keuken biedt vele beroemde gerechten zoals Xia long bao (Shanghainese dumplings) en Sticky tofoe. Voor het ontbijt is het vaak een simpele snack zoals rijst en gefrituurd deeg, genaamd Youtiao.
Fuchsia Dunlop is er - na haar eerdere bestseller De echte Chinese keuken thuis wederom in geslaagd om een watertandend beeld te schetsen van een van de meest complexe en bijzondere keukens ter wereld.