Op ramkoers met de Europese Unie
Nationalistische regeringen in Boedapest en Warschau drijven steeds verder af van het Europese gedachtegoed. En dat terwijl de Europese Unie met de Brexit in het vooruitzicht juist naarstig op zoek is naar één gedeelde toekomstvisie. De vier Centraal-Europese landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben zich verenigd in de Visegrádgroep, een naam die verwijst naar een conferentie uit de 14e eeuw. Na de val van het IJzeren Gordijn werden ze in 2004 met open armen in de EU verwelkomd, maar nu worden ze vaak als dwarsligger gezien. De Hongaarse premier Orbán en zijn Visegrád-collega’s hebben hele andere toekomstplannen dan Merkel en Macron.
Geschiedenis speelt een grote rol in de politiek van de Visegrád 4. De sleutel is de in het Westen grotendeels onbekende tijd tussen de twee wereldoorlogen. Ivo van de Wijdeven neemt ons mee terug naar maarschalk Jozef Pilsudski en regent Miklos Horthy, en naar het Verdrag van Trianon uit 1920. Hij laat zien hoe de vier landen teruggrijpen naar het verleden van vóór hun communistische tijd en geeft een belangrijk inzicht in de drijfveren van dit deel van de Europese Unie. De spoken van Visegrád waren ook nu nog rond in Centraal-Europa.
Ivo van de Wijdeven is politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij opinie-artikelen voor De Correspondent en historische artikelen voor het Geschiedenis Magazine.