Tijdens een diner in Berlijn ontmoette ik het kwaad. Een journalist vertelde me het verhaal van een vooraanstaande vrouw die in antiek handelde. In 1944 reed ze van het verwoeste Berlijn naar Zürich met zeven vrachtwagens vol spullen die ze van haar joodse vrienden had gestolen. Deze vrienden waren vermoord. Daar had ze wel voor gezorgd. Ze werd uiteindelijk alleen veroordeeld wegens misleiding van de douane aan de Zwitserse grens. Ze overleed, heel oud, fatsoenlijk en stinkend rijk, in haar villa aan een meer.
In De stukken uit Berlijn maakt u kennis met Lucia Müller-Rossi - ooit de intelligente dochter van een bankier in Milaan, vervolgens een keurige huisvrouw, daarna een courtisane in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog, misdadigster, en dan, na de oorlog, handelaar in prachtige antieke voorwerpen, bekend en gerespecteerd. Totdat Sarah Freeman, een oude bekende van Lucia, tot haar afschuw in de etalage van Lucia's winkel haar eigen ebbenhouten tafel ziet. De oorlogsbuit rakelt het verleden op. Lucia's zoon Nicholas moet zijn kindertijd opnieuw beleven en kan niet langer een stille getuige zijn. Kleindochter Helen betaalt een hoge prijs voor de openbaring van de leugen. Aan vijftig jaar beleefd zwijgen komt een eind. 'De stukken uit Berlijn' is een roman over diefstal, verraad, de leugen van de herinnering en een familiegeheim, waarover niet langer gezwegen kan worden.Van Michael Pye verschenen eerder in vertaling 'De waterkelder' en 'Gestolen levens', waarover de pers schreef:
'Een verhaal over controle en identiteit waarvan je haren recht overeind gaan staan.' Het Parool
'Een intrigerende plot [...] knap geschreven dreiging [...] onverwachte ontknoping.' NRC Handelsblad
'Beklijvende literaire thriller [...] Net zoals in zijn vorige roman De waterkelder is de auteur een meester in zeer minutieuze en mooie beschrijvingen van mensen en landschappen'. De Morgen