'De verschrikkelijke Janmaat' beschrijft de opkomst en ondergang van een controversiële politicus.
Sinds de jaren zeventig leidt de immigratie uit niet-westerse landen tot frictie in de Nederlandse samenleving. Problemen waar Hans Janmaat met zijn Centrumpartij vanaf 1980 aandacht voor vraagt. Later zouden Bolkestein, Fortuyn en Wilders deze thematiek agenderen.
Janmaats kritiek op de multiculturele samenleving leidde tot emotionele reacties, demonisering in de media, een cordon sanitaire in de politiek, vele rechtszaken en gewelddadige tegenacties.
Het pleidooi van Janmaat om vluchtelingen met name in de eigen regio op te vangen werd geridiculiseerd. Janmaat werd ook voor gek verklaard omdat hij voorspelde dat er in dit land over enige tijd een miljoen moslims zouden wonen.
Voor het eerst is de geschiedenis van de Centrumbeweging te boek gesteld. De journalist Joost Niemöller sprak met oud-kaderleden, deed onderzoek in het gesloten partij-archief, analyseerde vrijgegeven BVD-verslagen en bestudeerde de ongepubliceerde memoires die Janmaat heeft nagelaten. Dit resulteerde in een bij vlagen tragikomisch verhaal, maar ook in een voor Nederland beschamende mentaliteitsgeschiedenis.