Stevenen het Westen en de islam af op een botsing van beschavingen, of zijn we getuige van de groeistuipen van een snel globaliserende en multiculturele wereld? Filosoof en tv-maker Jan Leyers peilde de actuele situatie in de islamitische wereld tijdens een lange en intensieve reis die hem tot aan de poorten van Mekka bracht. Hij begint in Cordoba, ooit de hoofdstad van Moors Spanje, waar hij een spraakmakende Franse bekeerling ontmoet. Zijn tocht voert hem langs de sultansstad Fez, explosief Algiers, naar Libië en Caïro, Jeruzalem, Damascus en de Istanbul, de hoofdstad van het glorieuze Ottomaanse Rijk dat ooit heer en meester was over grote delen van Europa en de Arabische wereld. In Teheran en elders bezoekt hij koranscholen en moskeeën, en hij voert soms onthutsende gesprekken met imams en ayatollahs, met fundamentalisten, vrijzinnigen en terroristen. Gaandeweg komt hij erachter wat er leeft en borrelt in de islamitische wereld, wat moslims en westerlingen bindt en waar hun wegen scheiden.
De weg naar Mekka is een intelligent, meeslepend en diepgravend verslag van een reis door een wereld die voor velen een gesloten boek is, angst inboezemt en die moeilijk is te doorgronden. Niemand keert onveranderd van deze reis huiswaarts.
Jan Leyers (1958) is muzikant, filosoof en tv-maker. Eerder verscheen van hem De schaduw van het kruis (13 000 exemplaren verkocht). De weg naar Mekka is tevens een 9-delige tv-documentaire die in het najaar van 2007 wordt uitgezonden op de Belgische kwaliteitszender Canvas.