Denken over Carthago. De erfenis van Duilius
Huizinga-lezing 2014
De strijd tussen de Romeinen en de Carthagers heeft meer dan een eeuw geduurd. Uiteindelijk werd Carthago, de trotse stad aan de Noord-Afrikaanse kust (nabij het huidige Tunis), in 146 v. Chr. door de Romeinen met de grond gelijk gemaakt. Alles wat aan de gehate Carthagers herinnerde, werd vernietigd, hun reputatie bezoedeld. De Romeinse weerzin van de Carthagers kende toen al een lange historie.
Emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis Fik Meijer(1942) laat in de Huizinga-lezing 2014, de 43ste, zien hoe het denken van de Romeinen over de Carthagers zich ontwikkelde vanaf het moment dat Gaius Duilius hun in 260 v. Chr. een nederlaag in een zeeslag toebracht en hoe de Romeinen niet alleen winnaar op het slagveld werden, maar ook in de beeldvorming.
De 43ste Huizinga-lezing werd vrijdag 12 december 2014 gehouden in de Pieterskerk te Leiden. De organisatie van de jaarlijkse Huizinga-lezing is in handen van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse letterkunde, Elsevier en in 2014 het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De publicatie bevat naast de uitgebreide, geannoteerde en geïllustreerde Huizinga-lezing van Fik Meijer onder meer een interview met de auteur, een levensschets van Johan Huizinga plus een overzicht van de 43 Huizinga-lezingen.