Tony Judt heeft een familiegeschiedenis die van Dublin, Antwerpen en Wenen via concentratiekamp Bergen-Belsen en Groot-Brittannië uiteindelijk leidt naar de Verenigde Staten. Dat verhaal staat zo model voor dat van het Westen voor en na de Tweede Wereldoorlog. Judt is ongeëvenaard in de manier waarop hij de kleine geschiedenissen weet te verbinden aan het grote verhaal: Denken over de twintigste eeuw is autobiografie en ideeëngeschiedenis ¿ een indrukwekkend testament van een groots historicus die tot het laatst is blijven geloven in de kracht van idealen.
Judt schreef het boek in samenwerking met een bevriende collega-historicus Timothy Snyder. Maandenlange gesprekken werden omgevormd tot het boek dat er nu ligt: een groots boek over Europa in de twintigste eeuw.
Tony Judt (Londen1948 ¿ New York 2010) was docent aan New York University. Hij schreef voor onder andere The New York Review of Books, de Times Literary Supplement, The New Republic en The New York Times. In zijn standaardwerk Na de oorlog beschrijft hij hoe de positie van Europa na 1945 is veranderd. Zijn recente pleidooi voor sociaal-democratie Het land is moe was het laatste boek dat bij zijn leven verscheen.
Timothy Snyder (1969) doceert Oost-Europese geschiedenis aan Yale Universiteit. Zijn recentste boek is Bloedlanden, over de geschiedenis van Midden-Europa in de jaren 1933-1945.