In 1824 bestelde Jonkheer Willem van Loon het grootste zilveren servies dat ooit voor een particulier in Amsterdam werd gemaakt. Hij zette de toon voor de generaties die daarop volgden. De familie organiseerde in de loop der jaren talloze diners waar nationale en internationale gasten aanschoven. Macht en rijkdom droeg de familie niet alleen uit met zilver, porselein en kristal, maar ook knechten gekleed in livreien in de familiekleuren en een ogenschijnlijk moeiteloze organisatie.
De collectie van Museum Van Loon bevat vele bijzondere objecten die de rijke tafelcultuur van de familie illustreren. In Dineren aan de gracht wordt deze collectie voor het eerst uitvoerig beschreven. Het laat zien hoe de familie diners organiseerde en hoe het personeel downstairs ervoor zorgde dat upstairs alles vlekkeloos verliep. De strenge regels van een formeel diner, van tafels dekken tot servetten vouwen, komen allemaal aan bod, evenals anekdotes over legendarische diners.
Zonder recepten kan er echter niet gegeten worden. Daarom bewerkte Janny van der Heijden speciaal voor deze uitgave 30 recepten die al sinds 1900 in de familie bewaard worden. In dit bijzondere boek worden de keukengeheimen van weleer uit de doeken gedaan, waardoor de thuiskok van nu er ook mee aan de slag kan! Dineren aan de gracht verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Loon, die opent op 4 oktober 2018.
De collectie van Museum Van Loon bevat vele bijzondere objecten die de rijke tafelcultuur van de familie illustreren. In Dineren aan de gracht wordt deze collectie voor het eerst uitvoerig beschreven. Het laat zien hoe de familie diners organiseerde en hoe het personeel downstairs ervoor zorgde dat upstairs alles vlekkeloos verliep. De strenge regels van een formeel diner, van tafels dekken tot servetten vouwen, komen allemaal aan bod, evenals anekdotes over legendarische diners.
Zonder recepten kan er echter niet gegeten worden. Daarom bewerkte Janny van der Heijden speciaal voor deze uitgave 30 recepten die al sinds 1900 in de familie bewaard worden. In dit bijzondere boek worden de keukengeheimen van weleer uit de doeken gedaan, waardoor de thuiskok van nu er ook mee aan de slag kan! Dineren aan de gracht verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Loon, die opent op 4 oktober 2018.