Een bijzonder land vertelt het kleurrijke verhaal van onze vaderlandse geschiedenis. Waarom zijn de hunebedden gebouwd? Wie waren de edelen die Floris v vermoordden? Wat hadden de watergeuzen tegen Filips ii? Waarom was Michiel de Ruyter een Europees idool? Wat bezielde de Vereenigde Oost-Indische Compagnie? Welke betekenis hadden Verlichting en Reformatie voor de wording van Nederland als natie? Hoe zat het werkelijk met de slavenhandel? Wat dreef Aletta Jacobs? Welke invloed oefende De Stijl uit op de kunst in de wereld? Hoe is Nederland door het trauma van oorlog en bezetting heen gekomen? Hoe zit het met onze relatie tot Europa? Dit is slechts een kleine greep uit de vele vragen die dit rijke werk aan de orde stelt.
In vijftig verhalen vertelt de gedreven historicus Han van der Horst welke unieke personen, ontwikkelingen en gebeurtenissen Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is: een klein maar bijzonder land, dat ondanks alles en soms tegen de klippen op toch zijn eigenheid met glans heeft weten te bewaren.
De indeling is gebaseerd op de Canon van Nederland, die in 2005 werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ten dienste van het geschiedenisonderwijs.