Marita en haar grote, samengestelde gezin zijn net als alle gezinnen met kinderen die liever hamburgers en friet eten dan de culinaire hoogstandjes van hun ouders. Marita heeft geen tijd, energie of geld om pretentieuze gerechten met dure ingrediënten te bereiden, en ze geeft niks om slakken, kikkerbilletjes en andere Franse specialiteiten.
De recepten in Een jaar koken in de Provence zijn dan ook de favoriete gerechten die Marita en haar familie en vrienden in de zomer eten aan lange tafels onder de oude plataan in de tuin. Of, in de andere seizoenen, in de ruime woonkeuken van hun natuurstenen huis in een middeleeuws dorpje in Zuid-Frankrijk. Provençaalse, mediterrane en Zuid-Afrikaanse maaltijden die net zo lekker smaken onder een jacarandaboom als onder een kiepersol of welke andere boom dan ook.
Gelardeerd met verhalen over haar leven in Frankrijk, vormt Een jaar koken in de Provence een heerlijk inspirerend boek om uit te lezen en te koken. Met recepten als Baskische kip, Kaapse curry, citroen-meringuetaart, bobotie en Provençaalse groenteschotel.