Wij nemen iedereen mee in de wereld van de paddenstoel en laten zien en proeven van deze uitzonderlijke lekkernij, die mits de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid betracht wordt, voor iedereen bereikbaar is. We leren dat paddenstoelen onder de grond groeien en dat uitroeiing van de paddenstoel niet komt door het plukken, maar vooral komt door de lucht en grond vervuiling en verlaging van het grondwaterpeil. Culinair gezien zijn deze kostbaarheden uit bos en veld nog vrij onbekend en het gezegde: ‘onbekend maakt onbemind’ wordt met dit boek gelogenstraft. Het is een leidraad om op de juiste wijze te zoeken en te determineren. En om er de mooiste gerechten mee te maken.
Wij weten dat het nog niet eens zolang geleden is dat kinderen onder leiding van de onderwijzeres en bewapend met fruitkistjes het herfstbos introkken om paddenstoelen te zoeken. Wat mos onderin en vullen met de oogst uit het herfstbos: kastanjes, eikels, beukennootjes onderin mooi gekleurd herfstblad en rijkelijk voorzien van paddenstoelen. Daar stonden ze dan in de klas te pronken en de mooiste kreeg een prijs. Kom daar nu nog eens om. Klassikaal paddenstoelen plukken? Dat mag toch niet? Verontruste ‘luizenmoeders’, en angstige onderwijsinspecteurs zouden daar vandaag de dag meteen een stokje voor steken. Met dit boek hopen wij dat alle angst en vooroordelen overwonnen kunnen worden om van dit culinaire kleinood te genieten. Wat is er mooier om in goed gezelschap, na een dagje paddenstoelen zoeken er een heerlijk maal mee te maken ?