Op haar veertigste verjaardag krijgt Vera de brief die haar vader Mikkel enkele maanden voor zijn dood heeft geschreven. Hij doorbreekt daarmee zijn stilzwijgen over het verleden, over Myrna, zijn vrouw en haar moeder, die heel jong is overleden. Het kon het verdriet niet aan en verdrong alle herinneringen aan die tijd. Vera had een gelukkige jeugd, met tweelingzus Carla, stiefmoeder Hannah en haar vader. Zijn postume bekentenissen prikkelen haar nieuwsgierigheid. Ze wil weten wie haar moeder was, wat ze deed, waarom ze dood ging en door haar zoektocht leert ze Myrna kennen als een levenslustige jonge vrouw, die na haar eenentwintigste verjaardag plotseling veranderde in een gekwetst, bang vogeltje. Bijna veertig jaar daarvoor gaat Myrna, dan nog een blijmoedige jonge vrouw, op de vooravond van haar eenentwintigste verjaardag stappen met drie vriendinnen. Op de terugweg naar huis wordt ze door drie mannen overvallen, ontvoerd, gegijzeld en in een verlaten kantoor verkracht. Een van de ontvoerders helpt haar uit die hel te ontsnappen. Ze worden verliefd op hem en hij op haar. Als Myrna zwanger blijkt, trouwen ze. Door wat ze heeft meegemaakt, is Myrna fysiek en mentaal getraumatiseerd, ze krijgt een zwangerschapssyndroom en na de geboorte van de tweeling een postnatale depressie. De problemen stapelen zich op. Ze krijgt te maken met ingewikkelde ethische dilemma’s. Het is meer dan ze aankan en als de meisjes twee jaar zijn, overlijdt ze aan een fatale hersenbloeding. Twee verhalen waarin als in een weefwerk van feiten en gebeurtenissen wordt ontrafeld waarom Mikkel niet kon leven met zijn verleden. Als Vera achterhaalt wat er zich heeft afgespeeld, besluit ze uiteindelijk het ware verhaal niet met anderen te delen. Motell Rijnen (1948), socioloog/criminoloog, wijdt zich na een werkzaam leven in welzijnsland en hoger onderwijs, aan zijn jongensdroom, het schrijven van verhalen en romans. ‘En niemand weet waarom’ is zijn zesde roman. Eerder verschenen ‘Koningin van de Claddagh’ (2014), HoRa (2017) en bij uitgeverij BoekenIndustrie ‘Fleur, een leven in de knop geknakt’ (2019), De laatste Goldstern (2020) en ‘Om de gunst van het volk’ (2021).
Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!
Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.
Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.
'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19
Reageren op En niemand weet waarom
Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.