Het is een van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven: de ontsporing van de eens zo degelijke Twentse multimiljonair en topondernemer Gerard Sanderink onder invloed van cybercharlatan Rian van Rijbroek.
Tot 2018 leek Gerard Sanderink, eigenaar van onder andere ict-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, ondanks zijn macht en zijn fortuin van 620 miljoen een bescheiden zakenman. Vanaf het moment dat Rian van Rijbroek in zijn leven komt, een zelfbenoemd ‘cyberexpert’ en ‘hacker’ met een bedenkelijke reputatie, lijkt Sanderink volledig de weg kwijt te zijn. Hij ziet overal complotten tegen hem en zijn bedrijven, raakte verwikkeld in allerlei rechtszaken en ontslaat iedereen die hem probeert te corrigeren. Tegenspraak duldt hij niet, want: ‘Er is er hier maar één de baas!’
Maar is Gerard Sanderink eigenlijk nog wel de baas? Of heeft Van Rijbroek via hem de macht over zijn bedrijven overgenomen? En wat betekent dat voor Nederland? Want Centric heeft 185 Nederlandse gemeenten als klant en beheert daarmee privacygevoelige data van zo’n 65 procent van de bevolking. Bouwbedrijf Strukton is cruciaal voor de Nederlandse infrastructuur: het bouwt wegen, bruggen, tunnels, overheidsgebouwen en spoorwegen.
In Er is er hier maar één de baas! reconstrueert journalist Angelique Kunst hoe Sanderink volledig kon ontsporen en laat ze zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn als één persoon binnen een onderneming de absolute macht heeft.